Европска комисија -стратешки партнер и савезник Црне Горе у процесу приступања Европској унији

Објављено: 14.01.2022. 13:19 Аутор: Канцеларија за европске интеграције

„Апсолутни приоритет у приступним активностима остају испуњење преосталих привремених мјерила у поглављима 23 и 24 и реализација Акционог плана за адресирање кључних препорука ЕК. У протеклом периоду, а нарочито имајући у виду интензиван законодавни рад Скупштине Црне Горе на самом крају 2021, остварени су значајни резултати које ћемо представити нашим европским партнерима у оквиру предстојећег Одбора за Стабилизацију и придруживање”, казала је главна преговарачица, Зорка Кордић током онлине састанка са новоименованим шефом Јединице за Црну Гору и Србију у Генералном директорату за сусједство и преговоре о проширењу Мајклом Милером.

Кордић је изразила очекивање да ће се током ове године, а нарочито током француског предсједавања, наставити интензиван политички дијалог са институцијама и државама чланицама ЕУ, омогућен Новом методологијом, ради презентације резултата Црне Горе у одређеним областима.

Она је честитала саговорнику на ступању на нову дужност и изнијела увјерење да ће се наставити квалитетна сарадња са Генералним директоратом за сусједство и преговоре о проширењу на обострано задовољство.

Милер је истакао да му је, након дугогодишњег рада у институцијама ЕУ и дипломатског стажа, задовољство што ће водити Јединицу Д2 за Црну Гору и Србију, те да наставак одличних односа између Брисела и Подгорице сматра водећим циљем свог ангажмана.

Он је оцијенио да се сада треба фокусирати на испуњавање преосталих привремених мјерила у поглављима владавине права и реализацију Акционог плана за адресирање кључних препорука из Годишњег извјештаја ЕК за Црну Гору. Истакао је да ће предстојећи састанци Пододбора за правду, слободу и безбједност и Одбора за стабилизацију и придруживање бити одлична прилика да црногорска страна представи резултате постигнуте од посљедње Међувладине конференције одржане у децембру.

„Генерални директорат за сусједство и преговоре о проширењу остаје кључни саговорник и савезник Владе Црне Горе када је ријеч о приступању Европској унији“, поручио је Милер.

СЕКТОР ЗА ИНФОРМИСАЊЕ ЈАВНОСТИ О ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ И ПРОЦЕСУ ПРИСТУПАЊА ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ ВЛАДЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?