Проф. др Ратко Митровић

Министар екологије, просторног планирања и урбанизма

Садржај:
ОбразовањеКаријераПубликације

Образовање

Ратко Митровић је рођен 1956. године. Дипломирао је на Архитектонско-грађевинском факултету Универзитета у Нишу 1981. године. У току студија завршио је два одсјека: Одсјек за изградњу и пројектовање објеката високоградње и Одсјек за изградњу и пројектовање грађевина инфраструктуре.

Постдипломске студије завршио је на Грађевинском факултету у Београду 1991. године. Докторску дисертацију завршава на Техничком факултету у Новом Саду 1994. годне, а од 1997. до 1998. године похађа постдокторске студије на Архитектонском факултету Универзитета Флорида у Геинсвилу, Флорида, САД.

Каријера

Радну каријеру започео је у Опште грађевинском предузећу у Подгорици. Недуго затим постао је шеф оперативе за изградњу објеката високоградње. У Електропривреду Црне Горе прелази 1987. године, гдје је радио на пословима главног инжењера, а од 1991. до 2000. године покрива мјесто директора Електроградње.

Био је редовни професор Архитектонског и Грађевинског Факултета Универзитета Црне Горе, као и гостустујући професор на иностраним факултетима у Србији, Великој Британији и Италији.

Осим што је у својој дугогодишњој пракси руководио израдњом више десетина објеката, у последњих пет година се интензивно бави истраживањима из области управљања пројектима у БИМ технологијама, новим технологијама и материјалима и обновљивих извора енергије. До сада је урадио више десетина оригиналних идејних рјешења хидроенергетског искориштења водотока, од којих је петнаест ауторски заштитио. Посљедњих година активно учесвује у ЕУ ИПА истраживачким пројектима.

Публикације

Објавио је више књига и публикација у домаћим и страним часописима, а аутор је већег броја научних радова објављених у престижним свјетским часописима и на научним скуповима.

Користи се енглеским и руским језиком.

Kонтакт

проф. др Ратко Митровић

министар
Адреса:
IV пролетерске бригаде 19
Телефон:
+382 20 446 200
Факс:
+382 20 446 215