Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

 

Prijava zloupotrebe službenih vozila

 

SAOPŠTENJE: Počinje sprovođenje projekta jačanja kapaciteta Ministarstva evropskih poslova

SAOPŠTENJE:  Počinje sprovođenje projekta jačanja kapaciteta Ministarstva evropskih poslova
Datum objave 17.10.2017 11:37 | Autor MEP | Izvor: Ministarstvo evropskih poslova

Ispis Štampaj stranicu


MEPU Podgorici je danas potpisan ugovor između Ministarstva evropskih poslova, UNDP-ja i Ministarstva vanjskih poslova Norveške kojim počinje sprovođenje dvogodišnjeg projekta jačanja kapaciteta Ministarstva evropskih poslova, vrijednog 360 hiljada eura.

Ugovor su potpisali ministar ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović, stalna predstavnica UNDP-ja Fiona Mekluni i državni sekretar u Ministarstvu vanjskih poslova Norveške Audun Halvorsen.

Ministar Pejović je istakao da će u fokusu projekta biti jačanje kapaciteta Ministarstva za koordinaciju pregovaračkog procesa, posebno u određenim pregovaračkim poglavljimapoput  vladavine prava i životne sredine, kao i jačanja sistema koordinacije u dijelu harmonizacije crnogorskog sa zakonodavstvom EU i snaženja koordinacije javnih politika, odnosno strategijskog planiranja.

MEPVjerujem da kroz ovaj projekt zaista možemo reći da smo obezbijedili, prije svega bilateralnu saradnju koju Crna Gora ima s Norveškom, ali i s našim partnerima iz UNDP-ja koji će biti sprovodilac projekta, ostvarili dodatnu saradnju, čime još jednom pokazujemo da kroz uspješnu saradnju sa raznim subjektima kao što je Norveška ili Ujedinjene nacije možemo ostvariti svoj strategijski glavni cilj a to je članstvo u EU“, poručio je ministar Pejović.

Stalna predstavnica UNDP-ja Fiona Mekluni je poručila da joj je drago što će   UNDP sarađivati s Vladom Norveške i dati podršku crnogorskim pregovorima za pristupanje EU kroz jačanje kapaciteta Ministarstva. Iznijela je očekivanje da će sprovođenje projekta pomoći Ministrarstvu da odgovori na nove zahtjeve pregovora o pristupanju u ovoj fazi, posebno u planiranju i koordinaciji javnih politika.

„Mislim da svi imamo isti cilj, a to je da stvorimo odgovorne i pouzdane institucije koje su temelj efikasne Vlade, poručila je Mekluni.

 Državni sekretar u Ministarstvu vanjskih poslova Norveške Audun Halvorsen je istakao da je Crna Gora dobar partner Norveške i iznio očekivanje da će ovaj projekat doprinijeti izgradnji kapaciteta Ministarstva i daljem napretku u pregovorima o pristupanju EU.

Izjave ministra Pejovića, stalne predstavnice UNDP-ja Mekluni i državnog sekretara Halvorsena su dostupne na sajtu Ministarstva i serveru Vlade Crne Gore.

Preuzmite : izjava ministra Pejovića, izjava državnog sekretara Halvorsena

Preuzmite: Ugovor između MEP-a, UNDP-ja i MVP Norveške o sprovođenju projekta jačanja kapaciteta MEP-a

MINISTARSTVO EVROPSKIH POSLOVA