Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

 

Prijava zloupotrebe službenih vozila

 

Najava: Pribilović na Ministarskom sastanku u okviru Digitalnog samita Zapadnog Balkana

Datum objave 01.11.2020 11:25 | Autor MJU | Izvor: Ministarstvo javne uprave

Ispis Štampaj stranicu


Ministarka javne uprave, Suzana Pribilović, učestvovaće na Ministarskom sastanku u okviru Trećeg digitalnog samita Zapadnog Balkana, 2. novembra 2020. u Tirani.

Ministarski sastanak na visokom nivou, održaće se na temu „Digitalna transformacija regiona“, a učesnici će imati priliku da razgovaraju o aktuelnoj situaciji i predstojećim izazovima usljed pandemije, o globalnim političkim rješenjima krize, zajedničkoj  interakciji predstavljanja mogućnosti i pomoći ljudima, kako na bilateralnom, tako i na regionalnom nivou, koristeći mogućnosti digitalne transformacije.

Svjesni izazova digitalne transformacije u zemljama Zapadnog Balkana i značaja regionalne saradnje, kao i prioriteta usmjerenih ka reformi javne uprave i kreiranju efikasne elektronske uprave orjentisane na građane i privredu, države Zapadnog Balkana su, u okviru Inicijative za Zapadni Balkan,  kojom koordinira Regionalni savjet za saradnju (RCC), usaglasile 
Memorandum o razumijevanju o regionalnoj interoperabilnosti i uslugama povjerenja u regionu Zapadnog Balkana, koji će potpisati ministarka Pribilović.

Treći Digitalni samit će okupiti predstavnike vlada iz regiona na visokom nivou, Evropske komisije, Savjeta za regionalnu saradnju, privatni sektor i brojne druge relevantne aktere.

Cilj Digitalnog samita Zapadnog Balkana 2020. je prezentovanje različitih iskustava i dobrih praksi na Zapadnom Balkanu, isticanje dostignuća i rezultata Digitalne agende i istraživanje mogućnosti izgradnje partnerstva sa privatnim sektorom, u kontekstu procesa digitalne transformacije.

Skup će promovisati digitalnu perspektivu Zapadnog Balkana u kontekstu integracija u EU, dok će isticati put u Digitalnoj agendi, kako bi se dali prioriteti ključnim ciljevima u regionu. 

Događaj će pokrivati četiri glavne oblasti: Mreža i Povezivanje, Povjerenje i bezbjednost, Digitalne vještine i Digitalna ekonomija.

MINISTARSTVO JAVNE UPRAVE