Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

 

Prijava zloupotrebe službenih vozila

 

Čestitka ministarke Tamare Srzentić povodom Svjetskog dana slobode medija

Čestitka ministarke Tamare Srzentić povodom Svjetskog dana slobode medija
Datum objave 03.05.2021 12:00 | Autor MJU | Izvor: Ministarstvo javne uprave

Ispis Štampaj stranicu


Sloboda medija nije samo preduslov za demokratiju, ona je suština demokratije. Slobodni mediji govore u ime svih građana i građanki i ukazuju na sve društvene anomalije i nedostatke, a nama u javnoj upravi pomažu da na pravi način prepoznamo gdje je neophodno unaprijediti naš rad, kako bi javna uprava bila pravi servis građana. 

Svi novinari i novinarke u Crnoj Gori treba da budu ohrabreni da slobodno govore i da otvaraju javne debate od društvenog značaja, a naša obaveza je da kreiranjem javnih politika doprinesemo uspostavljanju ambijenta u kojem mediji mogu slobodno i profesionalno da izvještavaju.

Naša vizija je Crna Gora u kojoj novinarke, novinari i mediji mogu slobodno da rade, u bezbjednom okruženju i na uređenom tržistu, bez obzira na njihovu uređivačku politiku. U kojoj postoje medijski pluralizam i raznovrsnost medija koji su osnaženi da otvaraju sve teme na objektivan i etičan način uz puno poštovanje standarda profesije, ali i Crna Gora čiji su građanke i građani medijski pismeni da prepoznaju različite forme dezinformacija.

Zato zajedno treba da podspješujemo uslove i modelujemo kulturu u kojoj će se snažno afirmisati profesionalno novinarstvo i podsticati sloboda misli i govora. Slobodna riječ će uvijek naći put do građana, da nas podstakne da pažljivije slušamo, funkcionalnije razmišljamo, da budemo bolji jedni prema drugima.

Svjesna sam koliko je izazovno danas u mnoštvu događaja i dezinformacija, u situaciji koju je nametnula pandemija koronavirusa, profesionalno obavljati novinarski posao, koji zahtjeva mnogo odricanja. Posljednji događaji – govor mržnje, verbalni i fizički napadi na novinare i novinarke obavezuju nas da djelujemo snažnije i proaktivnije kako bezbjednost medijskih poslenika ne bi bila narušena. Ova Vlada je pokazala spremnost da u Krivičnom zakoniku napravi izmjene i da se napad na novinare tretira kao napad na službeno lice.

Veoma smo svjesni i drugih izazova sa kojima se mediji u Crnoj Gori suočavaju. Kroz Kontinuirani dijalog sa medijima razgovarala sam sa gotovo 50 predstavnika medija sa kojima zajednički tražimo najbolje načine i rješenja da poboljšamo uslove za adekvatan položaj novinara i ugled medijske profesije. Cilj nam je da napravimo sintezu svih prepoznatih izazova i problema koja će nam biti polazna osnova za izradu prve Medijske strategije, a iz koje će proisteći Akcioni plan za naredni period. 

Ministarstvo javne uprave, digitalnog  društva i medija je partner svim medijima i medijskim organizacijama u Crnoj  Gori,  uz puno uvažanje nezavisnosti i uređivačkih politika,  sa ciljem da pomogne u izgradnji zdrave, održive i jake medijske scene koja je otporna na pritiske bilo koje vrste i slobodna da radi na profesionalan i etičan način uz poštovanje zakona, načela struke i najviših međunarodnih standarda u oblasti medija.

Svima kojima je slobodna javna riječ luča, oružje i štit, zahvalna na vašoj posvećenosti i hrabrosti kojom obavljate svoj posao, čestitam Svjetski dan slobode medija.

MINISTARSTVO JAVNE UPRAVE, DIGITALNOG DRUŠTVA I MEDIJA