Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Kolašin: ministar Bošković održao tribinu sa građanima povodom uspostavljanja vježbovno-strelišnog poligona na Sinjajevini

Objavljeno: 15.05.2018. 22:47 Autor: mod
Povodom uspostavljanja vježbovno-strelišnog poligona na istočnoj strani planine Sinjajevina danas je u Kolašinu održana tribina sa građanima, tokom koje se mještanima obratio ministar mr Predrag Bošković. Tribina je bila prilika da se građani upoznaju sa tačnim informacijama o planovima za poligon i njegovu namjenu, a imajući u vidu mnoštvo dezinformacija po ovom pitanju.
 
Ministar Bošković je naglasio da se poligon neće koristiti za izgradnju NATO baze, niti za uništavanje municije, viška naoružanja, kao ni zaostalih neeksplodiranih ubojnih sredstava, što je u nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova. Takođe je istakao da neće doći do uništavanja biodiverziteta i vodenih potencijala. 

Podsjetio je da je za adekvatno funkcionisanje i izvršenje redovnih aktivnosti Vojske Crne Gore potreban odgovarajući vježbovno-strelišni poligon i naglasio je da je su takvi poligoni oduvijek postojali i da predstavljaju državni interes. Istakao je da se Vojska uvijek odazivala na prvi poziv građana i opština, kad god je bilo potrebno, poput slučaja vanrednih situacija. Takođe je učestvovala u izradi lokalnih i mjesnih puteva i na najnepristupačnijem terenu. 

Ministarstvo odbrane je, u saradnji sa Upravom za imovinu, više godina tragalo za lokacijom, koja bi u cjelosti bila u vlasništvu države, u skladu sa Zaključkom Vlade od 12. juna 2014. godine. Takva lokacija pronađena je na istočnoj strani planine Sinjajevini, koju administrativno dijele tri opštine, Kolašin Mojkovac, i Šavnik, dužine 12km širine 4km. Pomenutu lokaciju je već 70-ih godina prošlog vijeka Vojska koristila za gađanja. 

Važno je objasniti da je u dosadašnjoj proceduri, pored vojne, poligon trebalo da ima namjenu uništavanja zaostalih neeksplodiranih ubojnih sredstava, što je u nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova. U javnosti je ovo često kreiralo zabune, budući da je u nadležnosti Ministarstva odbrane uništavanje viška naoružanja, zaostalog iz vremena bivše Jugoslavije.

Zaključci Vlade od 26. aprila, značajni su i stoga što su ove dvije namjene poligona odvojene, pri čemu je Ministarstvo unutrašnjih poslova zaduženo da za svoje potrebe pronađe novu lokaciju. 

Objašnjeno je da će se poligon koristiti za bojeva gađanja, najviše dva puta godišnje u periodu kada se ne koriste katuni. Tokom ostalog perioda bi se radila obuka bez gađanja. Korist za građane bi bila mnogostruka – od izgradnje infrastrukture, tj probijanje puteva do katuna, uređenja terena do regulisanja vodosnabdijevanja.

Pukovnik Saša Ivanović, načelnik u Odsjeku za operacije Generalštaba Vojske Crne Gore, podsjetio na značajne radove koje je inžinjerijska četa realizovala na teritoriji opštine Kolašin i podsjetio da je uvijek otvoren poziv Opštini za saradnju u oblasti izgradnji infrastrukture. Prikazao je tačnu teritoriju koju bi poligon pokrivao i ukazao da bi se vatreni položaj nalazio na lokaciji Mužice, 2km od Savinih voda. Objasnio je da bi se gađanje vršilo u skladu sa svim bezbjednosnim mjerama tehničke zaštite, odnosno projektilima koje u mirnodopskim uslovima ne bi prelazilo punjenje od 500gr-3 kg. Na godišnjem nivou ukupno, za oba gađanja, se ne bi utrošilo više od 500 kg eksploziva. Poređenja radi, dnevno se prilikom proboja puta utroši više od tone eksploziva. Naglasio je da bi se prije svakog gađanja preduzele odgovarajuće mjere bezbjednosti, kao i blagovremeno obavještavanje javnosti. Dodao je da nije planirana izgradnja stalne infrastrukture.

Mještanima, koji strahuju da bi moglo doći do uništavanja životne sredine, ministar Bošković je poručio da će Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore preduzeti sve neophodne mjere kako bi obezbijedili potrebna ispitivanja u cilju otklanjanja nedoumica stanovnika ovog područja i utvrđivanja da korišćenje poligona ne predstavlja opasnost za životnu sredinu.
 
„Nepobitno je da državi treba poligon za bojeva gađanja, ali, obzirom na veličinu naše Vojske, ta bi gađanja zaista bila minimalna i po našim procjenama, apsolutno ne bi uticala na zagađenje životne sredine. Naravno, konačnu odluku daće institucije koje se bave tim pitanjima i nakon čega ćemo i mi donijeti konačan sud“ zaključio je Bošković.

mod mod mod mod



Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?