Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Premijer Marković razgovarao sa grčkim ministrom vanjskih poslova Dendiasom: Grčka snažno podržava integraciju CG u EU

Objavljeno: 29.01.2020. 18:55 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Crna Gora i Republika Grčka dijele stav da je proširenje Evropske unije jedna od najvažnijih evropskih politika koja doprinosi napretku svih država unije i obezbjeđuje viši stepen sigurnosti jugoistoka Evrope, zaključili su na sastanku u Podgorici predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković i ministar vanjskih poslova Republike Grčke Nikos Dendias.

„Politika proširenja nije samo pozitivna po države ovog regiona već je njen cilj Evropa koja je sigurnija, bezbjednija i prosperitetnija. Vjerujemo da će nova Evropska komisija jačati proces proširenja Evropske unije dajući težište suštini, a ne formi. Za nas je Evropska unija jedini izbor“ – rekao je na sastanku premijer Duško Marković.

Ministar Dendias je kazao da je integracija država Zapadnog Balkana u Evropsku uniju jedan od grčkih vanjskopolitičkih prioriteta te da će Grčka u evropskim institucijama nastaviti da snažno podržava tu politiku.

Predsjednik Vlade se zahvalio Grčkoj i na podršci Crnoj Gori u procesu našeg priključenja NATO-u rekavši da se Crna Gora već u prve dvije i po godine članstva pokazala kao odgovorna saveznica.

Premijer Duško Marković je informisao gosta o unutrašnjim i vanjskih prioritetima svoje Vlade rekavši da je odluka da težište bude na ekonomskoj politici dalo odlične rezultate koji se ogledaju u dobrim razvojnim politikama, privrednom rastu koji je među najvišima u Evropi, smanjenju nezaposlenosti, povećanju budžetskih prihoda i visokom prilivu stranih direktnih investicija što sve ima za cilj dalje povećanje životnog standarda građana.

Predsjednik Vlade Crne Gore i ministar vanjskih poslova Republike Grčke zaključili su da su bilateralni odnosi dviju država odlični i da obje strane vide mogućnost njihovog produbljivanja posebno u oblastima turizma, saobraćaja i obrazovanja.

Zaključeno je da će odnose posebno osnažiti planirana zvanična posjeta predsjednika Vlade Republike Grčke Kirijakosa Micotakisa Crnoj Gori.

Ministar vanjskih poslova Republike Grčke sastaće se tokom zvanične posjete Crnoj Gori i sa predsjednicima Crne Gore Milom Đukanovićem i Skupštine Crne Gore Ivanom Brajovićem kao i sa ministrom vanjskih poslova Srđanom Darmanovićem.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?