Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Zdravstvu povećanje plata za 15,3%

Objavljeno: 30.01.2020. 22:53 Autor: Ministarstvo zdravlja
Vlada Crne Gore na današnjoj sjednici ovlastila je Ministartsvo zdravlja da sa reprezentativnim Sindikatima zdravstva potpiše Izmjene Granskog kolektivnog ugovora za zdravstvenu djelatnost.

U skladu sa predloženom izmjenom, koeficijenti za utvrđivanje zarade po osnovu potrebne stručnosti i složenosti poslova uvećani su za oko 12% za 2020. godinu i još dodatnih 3% za 2021. godinu.

Ministar zdravlja, dr Kenan Hrapović, kazao je da je nakon pregovora Vlade i predstavnika Sindikata postignut kompromis o povećanju zarada za zdravstvene radnike sa pređašnjih 9% na 12% u 2020. godini i za dodatnih 3% u 2021., što će u konačnom iznositi uvećanje za oko 15,3%.

' Ovakav rezultat pregovora smatramo izuzetno uspješnim uvažavajući činjenicu da su se tri reprezentativna sindikata saglasila sa ovakvim predlogom o povećanju zarada, a imajuću u vidu stabilnost državnog budžeta ' naglasio je ministar.

Hrapović je kazao da je osim dosadašnja dva Reprezentativna sindikata zdravstva, Unije slobodnih sindikata i Saveza sindikata, reprezentativnost u januaru ove godine stekao i Sindikat zaposlenih u zdravstvu Crne Gore, kao i da će se predložene izmjene GKU primjenjivati od 01.marta 2020.godine.

Ministar je objasnio i kako će se povećanje koeficijenata odraziti na povećanje zarada zaposlenih u zdravstvu:

’Usvojeno povećanje koeficijenata će jednom doktoru supspecijalisti donijeti povećanje osnovne zarade 108 eura u ovoj godini, te dodatnih 27 eura naredne godine, tj. doktor supspecijalista će 2021. godine imati za 136 eura veću osnovnu zaradu nego danas.

Napominjem da se radi o povećanju zarade za redovan rad, odnosno bez dežurstava, pripravnosti i prekovremenog rada. Ukoliko uključimo sve navedene kategorije, ljekar supspecijalista će naredne godine primati za oko 210 eura veću neto zaradu u odnosu na onu koju ima sada. 

Što se tiče ljekara specijalista, prosječno povećanje osnovne zarade u tekućoj godini je 92 eura, odnosno u narednoj dodatnih 25 eura, što znači da će ljekar specijalista 2021. godine imati za 117 eura veću osnovnu zaradu.
Uz dežurstva, pripravnosti i prekovremeni rad, ljekar specijalista će 2021. godine primiti u prosjeku za oko 150 eura veću platu.

Kada govorimo o ljekarima opšte praske, u ovoj godini njihova plata biće prosječno uvećana za oko 75 eura, odnosno dodatnih 21 euro u 2021. godini, što zbirno znači da će ljekaru opšte prakse sledeće godine plata biti veća u prosjeku oko 96 eura.

Uz dežurstva, pripravnosti i prekovremeni rad, ljekar opšte prakse će naredne godine prosječno imati zaradu uvećanu za gotovo 110 eura.

Medicinske sestre i tehničari, oni sa visokom stručnom spremom ove godine će imati uvećane plate u prosjeku za oko 52 eura, i dodatnih 14 eura u narednoj, tj. gotovo 70 eura povećanje zarade 2021. godine.

Srednjem medicinskom kadru ove godine će biti uvećane plate za oko 43 eura, a naredne dodatnih 12, tj. od naredne godine njima će plata biti veća u prosjeku 55 eura.'

Hrapović je poručio da je Vlada uvećanjem koeficijenata i povećanjem zarada nedvosmisleno pokazala da zdravstvo i zdravstveni sistem drži kao neprikosnoveni prioritet u svojim politikama, a da zdravstveni profesionalci imaju posebno mjesto u društvu koje konstantno mora uvažavati važnost ovog poziva.

MINISTARSTVO ZDRAVLJA

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?