Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Vlada inicira najširi dijalog o temama ključnim za integraciju CG u EU

Objavljeno: 04.02.2020. 13:29 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Vlada će inicirati najširi politički i društveni dijalog na teme od ključnog značaja za uspješno okončanje procesa naše evropske integracije, odlučeno je juče popodne na 155, tematskoj sjednici kojom je predsjedavao premijer Duško Marković.

Polazeći od čvrstog opredijeljena Crne Gore da postane članica Evropske unije, što predstavlja naš vitalni državni prioritet i interes koji nema alternativu Vlada ukazuje da je pred nama najizazovnija, finalna faza pregovora o članstvu.

Kao lider u procesu, Crna Gora ima naročitu odgovornost da nastavi uspješno da savladava obaveze iz evropske agende.

Evropska komisija će vrlo brzo predstaviti novi modalitet pregovora, koji, iako će se odnositi prvenstveno na one zemlje koje još nijesu započele ovaj proces, pruža dodatnu šansu za to.

Crna Gora mora da uloži sve svoje političke, društvene i institucionalne kapacitete, kao država i društvo u cjelini, da zajedničkim snagama postigne dogovor i iznađe politički konsenzus oko pitanja evropske integracije. Sadašnji društveni i politički kontekst diktira dodatnu odgovornost prema građanima – upravo da različiti stavovi u vezi sa drugim pitanjima ne bi zasjenili naš jedinstveni evropski kurs.

Vlada Crne Gore je u potpunosti posvećena svakom modelu koji treba da obezbijedi uslove da do toga dođe.

Dakle, Crna Gora ima snage i kapaciteta da se, u izbornoj godini, u presudnom trenutku za dalju dinamiku naše integracije, okupi oko evropskog cilja. Prvi i najvažniji korak u tom pravcu je jačanje međusobnog povjerenja kroz nastavak političkog i najšireg društvenog dogovora o uslovima za izbore, koji su direktno vezani i za našu evropsku agendu.

U tom cilju, Vlada, kao grana vlasti sa najviše funkcionalnog uticaja, ali i sa najviše odgovornosti za ukupno stanje u društvu, iskazuje potpunu spremnost i otvorenost za razgovor o svim pitanjima od suštinskog značaja za naš demokratski razvoj.

Želimo da taj dijalog što prije otpočnemo sa svim akterima političkog i društvenog života koji dijele evropski cilj, zaključeno je na tematskoj sjednici.

Vlada je ovlastila premijera Duška Markovića da o Inicijativi obavijesti sve relevantne političke i društvene aktere.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE




Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?