Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Premijer Marković i evropski komesar za proširenje Varhelji: Kohezija svih segmenata društva uslov za uspješan nastavak integracije u EU

Objavljeno: 07.02.2020. 18:49 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković i komesar Evropske unije za susjedsku politiku u pregovore o proširenju Oliver Varhelji saopštili su danas nakon sastanka u Podgorici da je obostrani zaključak da je našoj zemlji u nastavku procesa evropske integracije potrebna kohezija i saradnja svih segmenata društva kako bi proces bio uspješan.

„Obavijestio sam komesara o inicijativi vlade upućene političkim i društvenim akterima za dijalog o izbornim uslovima i svim pitanjima koja su važna za našu evropsku agendu. Zajednički interes integracije u Evropsku uniju prevazilazi ostale interese i ambicije u tom smislu, važno je da na predstojeće izbore svi gledaju kao na fer utakmicu. U narednoj, finalnoj i najzahtjevnijoj fazi integracija, neophodno je da oko evropskih pitanja pokažemo političku zrelost i kapacitet. Dodatan podstrek i odgovornost Vladi i svim političkim i drugim akterima na tom putu daju rezultati nedavnog istraživanja javnog mnijenja koji su pokazali da građani Crne Gore u velikoj većini vjeruju u Evropsku uniju i koristi koje im članstvo donosi“ – rekao je na zajedničkoj konferenciji za medije premijer Marković.

Evropski komesar je rekao da u našu zemlju donosi važnu poruku da Crna Gora ne može biti uspješna, osim ako svi radimo u tom pravcu.

„Znači i opozicija mora raditi na postizanju uspjeha u Crnoj Gori. I ja bih želio da zamolim opoziciju za saradnju i da zajedno sa vladajućim strankama, koje su sada na vlasti, možda poslije izbora situacija bude drugačija, prosto nikad se to ne zna, vlade dolaze i odlaze, ali zemlja se uvijek suočava sa istim izazovima, a to su reforme koje su neophodne da biste postali članica EU. Dakle, obraćam se opoziciji u cilju, da bi oni takođe učestvovali na izborima, da bi se ustanovio jedan nacionalni minimum, da bismo bili sigurni da bez obzira na to ko bude u većini, uvijek će reforme biti sprovedene“ – rekao je komesar Varhelji.

Novi pristup EK – slijedi razmatranje u CG

Govoreći o novoj metodologiji Evropske komisije predsjednik Marković je rekao da mu je evropski komesar prenio osnove toga pristupa, i da će naša zemlja pažljivo razmotriti te aspekte.

„Budući da je Crna Gora, kao što znate, otvorila sva poglavlja, osim jednog, saopšteno je da se nova metodologija, kao što smo i očekivali, ne odnosi na nas. Ipak, uvažavajući značaj koji pridajemo svim naporima koji imaju za cilj održavanje kredibiliteta evropske perspektive, kao odgovoran partner Evropske unije, sa dužnom pažnjom razmotrićemo nove momente koje donosi ovaj pristup i sagledati kako taj pristup Evropske komisije može biti nova vrijednost za naš proces pregovora. To je kompatibilno i sa našim opredjeljenjem koje u prvi plan stavlja kvalitet reformi. Uz podršku ambicijama Evropske komisije i država članica da se proces pregovora reformiše kako bi države kandidati što kvalitetnije i brže došle do krajnjeg cilja članstva u Evropsku uniju, uvjeren sam da sam proces ne bi trebalo da bude samo birokratski i administrativni, već i suštinski i politički. Vjerujemo da su i ova promišljanja pomogla da se proces promatra upravo u tom smjeru, kako bi građani što bolje osjetili benefite reformi“ – kazao je premijer Duško Marković.

Komesar Varhelji je ponovio stav da želi da tokom njegovog mandata makar jedna država okonča proces pristupa Uniji.

„Budući da je Crna Gora zemlja koja je predvodi u ovom procesu, ja sam obećao Evropskom parlamentu da će bar jedna zemlja biti spremna da do kraja mog mandata pristupi Evropskoj uniji, ali to neće biti moguće ako mi vi ne pomognete da to ostvarim“ – kazao je na konferenciji za medije komesar EU za proširenje.

Zajednički stav – ubrzati reforme

Premijer Duško Marković i komesar Oliver Varhalji saglasili su se o potrebi daljeg ubrzanja reformi i podijelili stav o prioritetima u tom procesu.

„U kontekstu budućih planova i prioriteta, obavijestio sam komesara da je naše očekivanje da ćemo, nakon što zbog svih ovih okolnosti o kojima sam maloprije govorio, prošle godine nijesmo otvorili nijedno poglavlje, ove godine otvoriti i posljednje poglavlje 8 – Konkurencija uz sva pitanja koja prate otvaranje ovog poglavlja. Drago mi je što mogu da konstatujem zajedničku spremnost i dogovor da ovo pitanje u daljem dijalogu razriješimo u najboljem interesu cijelog pregovaračkog procesa. U isto vrijeme, istakao sam našu odlučnost da nastavimo da radimo na stvaranju uslova da privremeno zatvorimo još set poglavlja za koje smo već postigli internu spremnost. Iako je Evropska unija, razumljivo, bila zaokupljena drugim pitanjima, prenio sam komesaru da Crna Gora nije sjedjela skrštenih ruku već je nastavila sa sprovođenjem reformi imajući u vidu da za nas integracije u Evropsku uniju nema alternativu. U posebnom fokusu bila je oblast vladavine prava i jačanje rezultata u poglavljima 23 i 24, kao i unapređenju ukupnog ambijenta za slobodu medija i izražavanja. U tom kontekstu, vjerujemo da ove godine možemo doći do završnih mjerila u ovim najzahtjevnijim poglavljima“ – kazao je Premijer.

Komesar je rekao da se salgasio sa Premijerom o potrebi ubrzavanja reformi „naročito u oblasti vladavine prava, medijskih sloboda, gdje imamo još otvorenih pitanja koja treba da se riješe“.

„Samit u Zagrebu će biti jedan podsticaj proširenju i ja se nadam da će predstavljati jedan novi element, koji će pomoći ubrzanju vaših aktivnosti. Kada pogledam situaciju u Crnoj Gori, ja vidim da je Evropska unija već pružila značajnu podršku ovoj državi, ali još toga treba da bude učinjeno, reforme će morati da se nastave, da se ubrzaju u novom sastavu parlamenta“ – rekao je Komesar.

Zakon o slobodi vjeroispovijesti – pitanje nacionalnih zakonodavstava

Govoreći o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica predsjednik Vlade je rekao da je Zakon donijet u skladu sa našim suverenim pravom da regulišemo ovu oblast u skladu sa najboljim međunarodnim standardima i praksom, te preporukama Venecijanske komisije.

„Upoznao sam komesara sa inicijativom Vlade i mojim pismom mitropolitu crnogorsko primorskom da zajednički sagledamo najbolja rješenja za implementaciju Zakona i potpisivanje temeljnog ugovora koji je uvijek poželjan model za postizanje ciljeva u odnosima države sa crkvom. Na taj način, još jednom demonstriramo demokratske kapacitete da kroz dijalog i razgovor rješavamo sva pitanja i dileme, i time jačamo odnose međusobnog povjerenja i poštovanja“ – kazao je Premijer.

Komesar je ukazao da je riječ o problematici kojom se ne bavi Evropska unija već nacionalna zakonodavstva.

„Vrlo kratko smo se pozabavili i pitanjem Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Nije na Komisiji da o tome govori već je na svakoj zemlji da osmisli svoj sopstveni sistem u tom dijelu. Ali jedini savjet koji ću vam dati, a danas ću se sresti sa Mitropolitom, jeste da vas svijet posmatra, da je ovo važno pitanje za sve i da smo zainteresovani za dijalog. Ja bih ohrabrio sve na dijalog i na iznalaženje rješenja, koje bi bilo prihvatljivo svima. Stoga, ukoliko možemo da vam pomognemo u tom pravcu, mislim da ne možemo, ali ako ikako možemo, tu smo i zaista bi bio jedan prioritet da se nađe rješenje za ovo pitanje“ – kazao je Komesar.

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković je ukazao na negativnu političku kampanju i kampanju dezinformacija sa kojom se suočava naša zemlja.

„U razgovoru sam, takođe, naglasio da je Crna Gora sigurno i stabilno okruženje za sve svoje građane, koja se na demokratski način, kao lider u procesu integracija, trenutno suočava sa negativnom političkom kampanjom, praćenom agresivnom kampanjom dezinformacija. Istakao sam da nas veliki broj lažnih vijesti, politički nekorektne poruke kojima smo izloženi, i miješanja sa strane, ni u kojem smislu neće pokolebati da mirno, i u saglasnosti sa zakonom, obavljamo državne funkcije“ – kazao je premijer Duško Marković.

CG prva zemlja van EU koja je donijela S3

Predsjednik Vlade je podsjetio da je Crna Gora prva država van EU koja je usvojila Strategiju pametne specijalizacije čiji je cilj povećanje konkurentnosti naše zemlje, kao i kreiranje šansi za otvaranje novih preduzeća i radnih mjesta.

„Uvaženi komesare mi smo i pokrenuli inicijativu regionalnog razvojnog projekta takozvani SEEIIST - Međunarodnog instituta za održive tehnologije koji je Crna Gora inicirala, čiji je cilj uspostavljanje krupne istraživačke infrastrukture za područje Jugoistočne Evrope. Zatražili smo podršku i razumijevanje Evropske komisije i za ove važne projekte i želim da Vas zamolim da i Vi uzmete ovu našu inicijativu u posebnu pažnju“ – kazao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

FOTO I VIDEO: https://flic.kr/s/aHsmLfamNn

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?