Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Premijer Marković primio čelnike Unije pomoraca: Vlada će partnerski sa udruženjima pomoraca raditi na prevazilaženju izazova i rješavanju statusnih i drugih pitanja

Objavljeno: 31.05.2020. 19:33 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Predsjednik Vlade Duško Marković i čelnici Unije pomoraca Crne Gore – predsjednik Neđeljko Radulović i potpredsjednik Vlado Vučetić saglasili su se danas o konkretnim koracima koje će partnerski preduzeti na prevazilaženju izazova i poboljšanju statusa naših pomoraca čiji su i tradicija i profesionalnost prepoznati i u Crnoj Gori i širom svijeta.

Na sastanku, organizovanom povodom primjedbi koje je Unija pomoraca iskazala u odnosu na tretman svojih članova prilikom njihovog povratka u vrijeme pandemije koronavirusa u Crnu Goru, ukazano je da je Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) od početka pandemije zauzelo principijelan i epidemiološki najopravdaniji stav da sve građane tretira na istovjetan način. U skladu sa tim principom, koji su poštovali među ostalima i naši vrhunski sportisti, naučnici, prosvjetni i medicinski radnici i preduzetnici, neophodna je institucionalna izolacija i pomoraca kao i svih drugih građana prilikom povratka u Crnu Goru.

Odgovorno su sagledani svi prigovori osoba smještenih objekte karantina, posebno pomoraca. Naglašeno je da će nadležna tijela koja se bave karantinom i uslovima smještaja i ubuduće kao i do sada postupati na dnevnom nivou po prigovorima.

Ukazano je da od sjutra, 1. juna, kada na snagu stupi mjera ulaska u Crnu Goru bez izolacije ako putnik dolazi iz države u kojoj je stopa potvrđenih aktivnih slučajeva koronavirusa ispod 25 na 100.000 stanovnika ni pomorci koji dolaze iz i preko država sa liste neće morati u izolaciju. Sagledavajući specifičnosti položaja pomoraca, koji i prije početka putovanja provode vrijeme u izolaciji, a u nekim slučajevima bivaju i testirani na koronavirus, izražena spremnost da NKT u najkraćem roku sagleda mogućnost da pomorci koji dolaze iz država van liste budu testirani nakon jedne sedmice izolacije koja bi bila ukinuta u slučaju negativnog testa.

Na sastanku, koji je protekao u atmosferi uvažavanja i potpunog razumijevanja, razmotreni su stavovi Unije pomoraca u vezi sa strateškim dokumentima, zakonskim rješenjima, poreskom politikom i tretmanom profesije pomorca generalno. Ukazano je da se podrazumijeva da je Vlada, čiji je mandat obilježen dijalogom sa svim segmentima društva, spremna da partnerski sa predstavnicima naših pomoraca adresira sve izazove i pronađe najbolja zajednička rješenja za njihovo prevazilaženje. U tom kontekstu Vlada je spremna da u partnerstvu sa udruženjima pomoraca radi na pronalaženju najboljih rješenja koja će olakšati ukrcaj naših kadeta na strane brodove.

Sastanku su prisustvovali i potpredsjednik Vlade i predsjednik NKT Milutin Simović, direktor Instituta za javno zdravlje prof. dr Boban Mugoša, generalna direktorica Direktorata za kontrolu kvaliteta zdravstvene zaštite i unapređenje ljudskih resursa u zdravstvu i šefica Operativnog štaba za koordinaciju realizacije mjera za sprečavanje širenja koronavirusa prof. dr Vesna Miranović, državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova i rukovodilac Operativnog štaba za aktivnosti u vezi sa povratkom crnogorskih državljana iz inostranstva i generalna direktorka Generalnog direktorata za pomorsku privredu Maja Mijušković.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?