Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Potpredsjednik Pažin: Sporovi se mogu rješavati brže i jeftinije, čuvajući dobre odnose između stranaka

Objavljeno: 29.06.2020. 19:07 Autor: Kabinet potpredsjednika Vlade Crne Gore
U mandatu aktuelne Vlade ostvaren je zapažen napredak u razvoju alternativnog rješavanja sporova, čime je crnogorskim građanima i privredi omogućen brži i jeftiniji način rješavanja sporova, bez pokretanja sudskih postupaka, saopštio je potpredsjednik Vlade Zoran Pažin

Predsjedavajući trećom sjednicom Savjeta za podsticanje i unapređenje primjene alternativnog rješavanja sporova danas u Podgorici, potpredsjednik Pažin je izrazio zadovoljstvo pozitivnim ocjenama koje je u ovoj oblasti dala Evropska komisija u nedavno objavljenom radnom dokumentu (nonpejperu) o stanju vladavine prava, konstatujući da evropski partneri sada već u kontinuitetu prepoznaju napredak koji Crna Gora ostvaruje u razvoju sistema alternativnog rješavanja sporova, kao jednog od prioriteta reforme pravosuđa.

„Razvijanjem sistema alternativnog, odnosno vansudskog, rješavanja sporova ne samo da pomažemo građanima i privredi da brže i efikasnije ostvare svoja prava i smanje troškove postupka, već ovakvim postupcima, kao društvo, afirmišemo dijalog i kompromis, čuvajući dobre odnose između stranaka u sporu,“ ocijenio je potpredsjednik.

Na sjednici Savjeta je konstatovano da je Program razvoja alternativnog rješavanja sporova 2019-2021 u protekloj godini u najvećoj mjeri uspješno realizovan, uz stepen realizacije od 88,68%, dok su za sve preostale aktivnosti već preduzete mjere koje će u narednom periodu doprinijeti njihovoj uspješnoj realizaciji.

Savjet je identifikovao i aktuelne izazove u razvoju alternativnog rješavanja sporova i konstatovao da će nakon očekivanog donošenja Zakona o alternativnom rješavanju sporova, koji se nalazi u skupštinskoj proceduri, biti stvoreni svi neophodni uslovi za dalji napredak u ovoj značajnoj oblasti reforme pravosuđa.

Programom razvoja alternativnog rješavanja sporova 2019-2021 predviđeno je postizanje ukupno pet operativnih ciljeva u okviru opšteg strateškog cilja – Unaprijeđena primjena posredovanja/medijacije i drugih alternativnih načina rješavanja sporova kao efikasnih, finansijski isplativih, održivih i dostupnih načina rješavanja sporova, kojima se obezbjeđuje efikasna i pravovremena zaštita građana i pravnih subjekata, efikasnost pravosuđa, poboljšanje pristupa pravdi i pravna sigurnost građana.

KABINET POTPREDSJEDNIKA VLADE

FOTO I VIDEO: https://flic.kr/s/aHsmP8nzqd
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?