Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

NKT: Na Cetinju i u Nikšiću se uvode mjere kao u Podgorici

Objavljeno: 20.07.2020. 00:02 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) je danas na predlog Instituta za javno zdravlje Crne Gore odlučilo da u Prijestonici Cetinju i opštini Nikšić budu od ponoći uvedene iste privremene mjere sprečavanja širenja koronavirusa kakve su prije tri dana uvedene u Podgorici.

Imajući u vidu epidemiološku situaciju na Cetinju i u Nikšiću i posebno zabrinjavajući uzlazni trend broja aktivnih slučajeva koronavirusa, NKT je dalo Ministarstvu zdravlja saglasnost na naredbe koje podrazumijevaju sljedeće mjere u Prijestonici Cetinju i Opštini Nikšić:

1) Obavezno je korišćenje zaštitnih maski u zatvorenom i otvorenom prostoru, uključujući i djecu stariju od sedam godina. Ova obaveza ne odnosi se na objekte stanovanja.

2) Moraju nositi zaštitne maske zaposleni i putnici u vozilima javnog prevoza (autobus, kombi, auto-taksi) i vozilima kojima se obavlja prevoz zaposlenih za sopstvene potrebe, kao i vozači i putnici u putničkom motornom vozilu (osim za članove zajedničkog porodičnog domaćinstva), uz primjenu i drugih mjera, u skladu sa uputstvom Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

3) Okupljanje građana na otvorenim javnim mjestima ograničeno je do 40 osoba, a na zatvorenim do 20 osoba, uz obavezu poštovanja fizičke distance od najmanje dva metra i nošenje zaštitnih maski.

4) Privredna društva, druga pravna lica i preduzetnici koji obavljaju ugostiteljsku djelatnost u ugostiteljskim objektima (restorani, kafane, kafeterije, hotelski restorani i slični ugostiteljski objekti) obavezni su da rad organizuju na način da:

- za stolom sjede najviše dva gosta unutar ugostiteljskog objekta, odnosno četiri gosta na terasi/bašti objekta;

- onemoguće uslugu samousluživanja, zadržavanje i stajanje ispred šanka;

- između stolova obezbijede udaljenost od najmanje 2 m, u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravlje Crne Gore;

- obezbijede redovno održavanje higijene i dezinfekciju zajedničkih prostorija, mobilijara, opreme i sl, u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

5) Privredna društva i preduzetnici koji pružaju usluge u fitnes centrima i teretanama obavezni su da rad organizuju na način da u objektu u isto vrijeme može da boravi samo jedno lice na 10 m², ali ne više od 20 lica, uz obavezu poštovanja fizičke distance od najmanje dva metra između korisnika usluga i da obezbijede poštovanje drugih mjera, u skladu sa uputstvom Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

Mjere koje se od ponoći uvode u Prijestonici Cetinju i u opštini Nikšić primjenjivaće se sedam dana, nakon čega primjena može biti produžena.

Nema zaštićenih niti pošteđenih od koronavorusa. Niti postoje opština ili grad koji nijesu u opasnosti. Stoga je bitno da, i tamo gdje nijesu na snazi stroge mjere, građani sami usvoje one obrasce ponašanja koji su efikasni u prevenciji: nošenje maski uvijek i svuda, distanca koliko god je to moguće i higijena ruku.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?