Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Premijer u Mojkovcu: Ovdje ni pandemija nije zaustavila razvoj i investicije, naša strategija je da Mojkovčani budu sretni što žive i rade ovdje

Objavljeno: 30.07.2020. 00:10 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković danas je svečano obilježio početak radova na baznoj stanici budućeg Ski centra Žarski – jednog od skijališta budućeg Zimskog turističkog kompleksa Bjelasica – i obišao više gradilišta u gradu nakon čega je ocijenio da ni pandemija koronavirusa nije mogla zaustaviti razvoj i investicije u ovom gradu.

„Obišao sam sva aktuelna gradilišta. Mogu konstatovati da se u Mojkovcu radi punom parom, da nezapamćena globalna zdravstvena i ekonomska kriza nije zaustavila investicije u Mojkovcu i nije zaustavila razvoj Mojkovca. Želim da kažem građanima Mojkovca da trenutno u kapitalnu i komunalnu infrastrukturu trošimo 60 miliona eura. Najvažniji projekat je naravno skijalište Žarski gdje smo jutros ozvaničili radove na baznoj stanici, na reprezentativnom objektu koji će dočekivati turiste iz cijelog svijeta“ – kazao je predsjednik Vlade.

Budući ski centar Žarski – 14 hotela sa 7.000 kreveta

Lokacija planinskog centra Žarski je detaljno razrađena Prostornim planom posebne namjene Bjelasica i Komovi i Detaljnom razradom lokaliteta Žarski prema kojem se Bazno naselje planinskog centra sastoji od zone parkinga na ulazu u bazno naselje, zone sa objektima centralnog naselja sa hotelima, apartmanima, javnim sadržajima, zone i površinâ za polazište ski liftova. U sklopu uređenja terena planirani su trgovi, zelene površine kao i sportski tereni (klizalište i sl.).

U baznom naselju je predviđeno oko 7.000 kreveta u 14 hotela i u apratmanima, od čega je u samom centru naselja planirano 3.629 kreveta. Prema planu Ski centrar Žarski trebalo bi da osplužuje oko 8000 skijaša.

Proces valorizacije ovog prostora počeo je 2014. godine. U projekat Žarski je do sada uloženo 6.282.964 eura (99,6% u mandatu ove Vlade) od čega u ovoj godini 2.254.693 eura. Ukupno je ugovoreno 17,5 miliona eura investicija i radova na ovom Ski centru.

Za Ski centar Žarski planirana je žičara šestosjeda za koju je već potpisan ugovor u vrijednosti 8.990.700 eura. Potpisan je i ugovor po principu „projektuj i izgradi” za izgradnju oko 9,5 km ski staza vrijednosti 1.899.700 eura.

Put do Žarskog, transfer stanica, pasarela…

Premijer Duško Marković je obišao i trasu puta Mojkovac – Vragodo – koji je dio trase ka budućem skijalištu i regionalnog puta Jezerine – Lubnice.

Dionica Vragodo – Žarski duga je 5,3 km. Završena je prva faza radova – na dionici dugoj 2,3 km za koju je već potrošeno više od milion eura za proboj puta i izgradnju nasipa, propusta i armirano betonskih zidova. Ugovoreni su radovi na izgradnji potpornih zidova vrijedno gotovo još milion.

Predsjednik Vlade je izrazio zadovoljstvo gradnjom ovog puta rekavši da će se iz Mojkovca dolaziti direktno na skijalište, ali će se istovremeno moći doći i do Kolašina i Berana.

„Obišao sam i radove na transfer stanici vrijedne preko dva milio na eura. To je važan komunalni infrastrukturni objekat koji će već uređenom i lijepom Mojkovcu dati novi snažan podsticaj da Mojkovac bude jedna od najčistijih planinskih varoši na Sjeveru Crne Gore. Pogledao sam i radove na pasareli. sa kompletnim sadržajima, parkovima, dječjim igralištem, trim stazom koja će početi da se radi ovih dana. Ovaj objekat predstavlja jedan od najljepših komunalnih objekata koje sam imao prilike da vidim ne samo u Crnoj Gori i regionu nego i šire“ – kazao je predsjednik Vlade.

Biznis zona i Turistički info centar – mjesta za nove inicijative

Premijer Duško Marković je radnu posjetu Mojkovcu završio posjetom Biznis zoni i Turuističkom punktu rekavši da je riječ o mjestima na kojima će se pokretati nove inicijative od interesa za opštinu.

„Opština Mojkovac će u naredne dvije godine biti jedno od najljepših mjesta za život. Dakle, mi se u opštini Mojkovac ne borimo za stotine radnih mjesta koje će se desiti u naredne dvije godine, nego da oni koji rade u Mojkovcu vole da rade u Mojkovcu, da uživaju radeći u Mojkovcu, da su sretni zbog toga što žive u Mojkovcu. To je strategija naše politike. Današnjim uvidom u radove koje sam obišao sam sasvim siguran da će se to desiti u naredne dvije godine. I naravno ne samo u Mojkovcu… Perspektiva Mojkovca je izvjesna. Hrabri me što Mojkovčani ovo razumiju i prate. Današnje njihovo prisustvo ljudi je pokazalo da imamo zajedničku snagu i motiv da preporodimo Mojkovac i učinimo ga boljim mjestom za život kako bi ovdje procvjetala lokalna ekonomja i na taj način doprinijelo razvoju i rastu crnogorske ekonomije i doprinijeli boljem životu građana“ – zaključio je predsjednik Vlade Duško Marković na kraju radne posjete Mojkovcu.

Sa premijerom je u Mojkovcu bili u direktori Uprave javnih radova Rešad Nuhodžić i Uprave za puteve Savo Parača.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?