Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

NKT: Smisao mjere je zabrana političkih skupova, a ne zabrana svake političke aktivnosti političkih subjekata

Objavljeno: 09.08.2020. 01:46 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Povodom upita upućenih Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti od strane više političkih subjekata na temu mogućnosti održavanja političkih skupova u predizbornoj kampanji ovim putem podsjećamo da je odgovarajućim naredbama za preduzimanje privremenih mjera za sprečavanje unošenja u zemlju, suzbijanje i sprečavanje prenošenja novog koronavirusa propisana zabrana održavanja političkih skupova na otvorenom javnom mjestu kao i da je dana mogućnost okupljanja na otvorenim javnim mjestima do 40, a na zatvorenim do 20 lica, uz obavezu poštovanja fizičke udaljenosti od najmanje dva metra i obavezu nošenja zaštitnih maski.

Dakle, smisao mjere je zabrana političkih skupova na koje politički subjekti pozivaju pristalice bez mogućnosti da unaprijed znaju broj i identitet osoba koje će prisustvovati skupu – i time predstavljati epidemiološki rizik, a ne zabrana svake političke aktivnosti.

Nacionalno koordinaciono tijelo je i ranije dobijalo upite više političkih subjekata koji su se interesovali za mogućnost okupljanja radi predaje izbornih lista. I tada je u komunikaciji sa predstavnicima političkih stranaka i koalicija dato tumačenje mjere prema kojem je svim političkim subjektima, bez razlike, omogućeno okupljanje do 20/40 pristalica radi predaje izborne liste, uz poštovanje svih propisanih epidemioloških mjera.

U tom smislu se i dalje tretiraju okupljanja u organizaciji svih političkih subjekata sa unaprijed poznatim brojem učesnika i pridržavanjem svih epidemioloških mjera.

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti će, pratiti razvoj epidemiološke situacije i u skladu sa procjenama Instituta za javno zdravlje Crne Gore razmotriti mogućnost povećanja dozvoljenog broja lica na javnim mjestima kako bi se svim političkim subjektima omogućilo kvalitetnije predstavljanje izbornih programa, izbornih lista svakako uz obavezu dosljednog poštovanja svih propisanih epidemioloških mjera – distance i nošenja zaštitne maske.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?