Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Premijer Duško Marković obišao Autoput: 90% građevinskih radova je završeno, očekujem da iduće godine dionica bude puštena u saobraćaj

Objavljeno: 22.08.2020. 18:51 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković posjetio je danas prioritetnu dionicu Autoputa Bar – Boljare i tom prilikom izjavio da je završeno gotovo 90 odsto radova te da očekuje da naredne godine Autoput bude u funkciji.

„Od pojave pandemije koronavirusa ovo je moj prvi izlazak na prioritetnu dionicu autoputa koja se gradi od Podgorice do Mateševa. Mogu da iskažem veliko zadovoljstvo stepenom izvedenih radova, dinamikom radova koju imamo na današnji dan, brojem angažovanih radnika na cijeloj trasi autoputa kojih je danas oko 1450 – 1500“ – kazao je predsjednik Vlade.

Premijer je obišao prvi dio Prioritetne dionice do sjevernog ulaza u tunel Klopot koji je većim dijelom i asfaltiran.

„Vidimo da je veliki stepen završenosti radova na cijeloj trasi Autoputa, skoro 90 odsto da je nivo izvedenosti zemljanih radova preko 90 odsto, da su svi tuneli probijeni i da su radovi na tunelima izvedeni na nivou od preko 95 odsto, da su takođe hidro-mašinske instalacije – vodovodna instalacija završeni u procentu između 60 i 70 odsto i da veoma dobro napreduju radovi na realizaciji aneksâ 3,4 i 5 – naknadnih radova koje smo definisali. Kreće se i sa asfaltiranjem kolovozne trake autoputa i na današnji dan već je 20 kilometara asfalta ugrađeno na kolovoznoj traci autoputa. Sve u svemu, vjerujem da su radovi dobili potrebnu dinamiku i da ćemo u narednoj godini autoput imati pušten u funkciju“ – kazao je predsjednik Vlade.


Predsjednik Državne komisije za reviziju tehničke dokumentacije na projektu Autoputa Prof. dr Mladen Ulićević je iskazao posebno zadovoljstvo kvalitetom radova.

„Ono što ja mogu reći sa aspekta uvida struke u ovo je da je od početka poštovan princip kvaliteta i bezbjednosti. To su dva faktora oko kojih ne moež biti nikakvih pregovora odnosno preuzeli smo princip nulte tolerancije kada je kvalitet u pitanju“ – kazao je profesor Ulićević.

Glavni revizor Autoputa je rekao da je činjenica da je naša zemlja kasnije od pojedinih država regiona ušla u ovakav projekat doprinio da sada imamo više standarde i veći kvalitet.

„Sami projekat je rađene po standardnim propisanim za autoputeve u Evropi što znači da su svi elementi Autoputa, ne samo građevinski nego i elektro-mašinske instalacije koje direktno utiču na funkcionalnost i bezbjednost saobraćaj ja Autoputu urađeni po tim najvišim standardima koji sada važe u Evropi. Možda smo imali i sreće, ako tako mogu da kažem, što je u Crnoj Gori Autoput kasnio za jednu fazu u odnosu na autoputeve u okruženju. U tih desetak godina su standardi iskoračili za još jedan nivo naprijed, tako da slobodno mogu da kažem da je naš Autoput, ova Prioritetna dionica projektovana i izgrađena, što je jednako važno, po tim najvišim standardima. I po tome smo za taj mali korak ispred po kvalitetu u odnosu na izgrađene puteve u regionu“ – kazao je profesor Mladen Ulićević.


SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?