Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Otkup jagnjadi po povoljnijim uslovima

Objavljeno: 27.08.2020. 22:40 Autor: MPRR
Vlada Crne Gore podržaće otkup jagnjadi i ove godine, kao nastavak brige prema potrebama penzionera i farmera, sa posebnim senzibilitetom u  ovoj izazovnoj godini.  

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Informaciju o otkupu jagnjadi za 2020. godinu.

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja u saradnji sa Ministarstvom rada i socijalnog staranja, Fondom PIO, Savezom udruženja penzionera, Investiciono-razvojnim fondom, uz učešće privrednih subjekata, organizovaće otkup tržišnih viškova jagnjadi. 

Sprovođenje ovog programa omogućiće realizaciju tržišnih viškova jagnjadi i očuvanje dohotka poljoprivrednih proizvođača, s jedne strane, i snabdijevanje penzionera kvalitetnim mesom po povoljnim cijenama, s druge strane.  

Otkup jagnjadi u ovoj godini ima posebnu važnost i značaj za poljoprivredne proizvođače, kada je, zbog pandemije COVID19, pristup potrošačima i plasman poljoprivrednih proizvoda otežan. Pored blagovremenog i sigurnog otkupa sezonskih viškova, značiće i podršku dohotku proizvođača jer će se jagnjad otkupljivati po cijeni višoj od prošlogodišnje, odnosno po 2,50 eura po kilogramu žive mjere. Cijena mesa za penzionere biće kao i u prošloj godini - 4,40€/kg, uz plaćanje na osam mjesečnih rata. 

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, Ministarstvo rada i socijalnog staranja i Fond PIO obezbijediće subvencije u iznosu od 1,3€/kg mesa: solidarno sa 1,1€/kg mesa, a preostali dio od 0,20€/kg Ministarstvo poljoprivrede, zbog povećane otkupne cijene, kao vid podrške dohotku poljoprivrednih proizvođača, u cilju ublažavanja posljedica pandemije Covid 19. 

Investiciono razvojni fond Crne Gore će obezbijediti kreditna sredstva u iznosu od 2 miliona eura za finansiranje otkupa i blagovremenog plaćanje poljoprivrednim proizvođačima. 

U program otkupa biće uključeni oni privredni subjekti iz sektora mesne industrije koji ispune uslove IRF-a za dobijanje kreditih sredstava, što će biti garancija blagovremenog i sigurnog plaćanja farmerima za otkupljenu jagnjad.

Očekuje se da će biti otkupljeno oko 14.000 jagnjadi, i da će otkup početi  u prvoj sedmici septembra.

PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?