Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Premijer Marković uručio Branku Banjeviću književnu nagradu „Božo Bulatović“: Čitava crnogorska istorija djeluje kao epopeja narodu koji se stalno bori za pravo da odlučuje o sebi

Objavljeno: 30.08.2020. 00:30 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Predsjednik Vlade Duško Marković uručio je sinoć u Mojkovcu Branku Banjeviću ovogodišnju nagradu za životno književno djelo „Božo Bulatović“ i tom prilikom poručio da čitava crnogorska istorija djeluje kao književno djelo, kao epopeja o jednom narodu na Balkanu koji se stalno bori da sačuva svoju slobodu i pravo da odlučuje o svojoj budućnosti i da su nagrade i manifestacije, koje nose imena najboljih među nama, i pronose njihove ideje i ideale, jedan od načina da zaustavimo nasrtaje na naš identitet i našu samobitnost.

„Ovo priznanje, danas, deceniju nakon ustanovljenja u Mojkovcu i sa svojim šestim dobitnikom, nosi višeznačnu poruku. Ono je, sa jedne strane, pohvala stvaraocu i njegovom djelu, ali i dokaz da stvaralaštvo, naročito književno, i dalje živi, i dalje plijeni mnoge generacije, onako kako je to činilo i u vremenima iza nas. Ono nam potvrđuje da će knjiga i poslije nas ostati nezaobilazan svjedok i sudionik kulturnog življenja. Uostalom, šta bi bio ovaj svijet bez priče i pričanja, kako to reče veliki Andrić. Crna Gora je zemlja ljudi od duha i duhovnosti, i od mudre riječi – od Svetoga Petra Cetinjskoga i Njegoša, do Lalića i Đilasa. A Crnogorci narod prkosnog i ponosnog duha, koji su taj duh krijepili uzletima i stvaranjem, a onda ga i pretakali u umjetnost. Zato su djela nastala u Crnoj Gori uvijek izraz ovdašnje duhovnosti, iskaz prostora i vremena koje ih je stvaralo. Tako je od Gorskog vijenca do Lelejske gore; od Nevidboga do Ubojtaka. I zato se u našoj zemlji, kao rijetko gdje, prepliću imaginacija i stvarnos t, istorija i fikcija. A i čitava crnogorska istorija djeluje kao književno djelo, kao epopeja o jednom narodu na Balkanu koji se stalno bori da sačuva svoju slobodu i pravo da odlučuje o svojoj budućnosti. Tako je bilo i onda kada su Crnogorci slova pretakali u municiju, tako je i dan-danas u složenom geo-političkom kontekstu kojim smo okruženi“ – kazao je predsjednik Vlade.

Premijer Duško Marković je kazao da su nagrade i manifestacije, koje nose imena najboljih među nama, i pronose njihove ideje i ideale, jedan od načina da zaustavimo nasrtaje na naš identitet i našu samobitnost.

„Mojkovac je to učinio i ulicom koja nosi ime Boža Bulatovića. Samo tako, sačuvaćemo ne samo sjećanje na njih, nego i suštinu onoga za šta su se borili, a to je građanska, slobodna i nezavisna Crna Gora. Ovogodišnja nagrada odlazi u ruke Branka Banjevića, stvaraoca koji je Crnu Goru već decenijama dostojanstveno predstavljao na svakoj kulturnoj adresi. Još u vrijeme bivše Jugoslavije ukazivao je na crnogorsku osobenost što je najviše ispoljio u poznatoj ediciji Luča, zajedno s još nekoliko urednika” – kazao je Predsjednik Vlade.

Laureat ovogodišnje nagrade podsjetio je na svoje prijateljstvo sa Božom Bulatovićem, njihovu zajedničku borbu za crnogorsku literaturu i kulturu uopšte:

„To nije bilo interesno prijateljstvo nego prijateljstvo ideje koje nas je vezivalo u borbi za novu litaruturu, za novu poetsku tradiciju u Crnoj Gori za prevazilaženje provincijalizacije Crne Gore kojoj je bila izložena preko 150 godina tuđem interesu koji je ukinuo njene vrijednosti i ubacio tuđe vrijednosti kao naše sopstvene vrijednosti ukidajući Crnogorcima i pamćenje i tradiciju i budućnost i stanje u kojemu su se nalazili“ – kazao je Branko Banjević.

Ta borba nastavljena i izborena tek 2006. godine obnovom nezavisnosti Crne Gore – rekao je Banjević nazvavši taj čin konačnom pobjedom i milenijumskim činom i jednim od najvećih događaja u crnogorskoj istoriji kojem su doprinijeli svi istinski crnogorski kulturni radnici.

Branko Banjević je u obraćanju rekao da kada posjeti naše vodeće turističke centre prijateljima kaže da dolazi iz budućnosti.

„Pitaju je jedan dan prijatelji: 'Đe si bio?'. Ja kažem: Dolazim iz budućnosti, dolazim iz Porto Montenegra, PortoNovog, sa Luštice... To je budućnost Crne Gore koja je likvidirala sindikalni turizam koji je značio tuđu ekonomsku okupaciju“ – kazao je Branko Banjević.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?