Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

NKT: Ublažene mjere za ulazak u CG iz država regiona i za naše državljane koji na kratko putuju u zemlje regije

Objavljeno: 04.09.2020. 04:10 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) odlučilo je večeras, na predlog Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG), da u skladu sa epidemiološkom situacijom u državama okruženja, ublaži uslove ulaska u Crnu Goru rezidenata država regiona i naših državljana koji na kratko putuju u neku od država iz susjedstva.

Iz država regiona uz negativan PCR, negativan IgM test ili pozitivan IgG test

U Crnu Goru je, kao i do sada, moguć ulazak bez dodatnih uslova za rezidente zemalja sa „zelene liste“, dok rezidenti država sa „žute liste“ mogu ući u Crnu Goru uz pozitivan rezultat serološkog testa – antitijela klase IgG, koji je izdat od registrovane laboratorije i KOJI nije stariji od 30 dana.

Rezidenti svih država sa „žute liste“ takođe mogu ući u Crnu Goru i uz negativan rezultat serološkog testa na antitijela klase IgM ili uz negativan rezultat PCR testa na novi koronavirus (SARS-CoV-2), koji su izdati od registrovane laboratorije i nijesu stariji od 72 časa. Uslov je da lice nije u periodu od 15 dana pred ulazak u Crnu Goru boravilo u nekoj od država sa „crvene liste“ odnosno u nekoj od zemalja iz kojih nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru.

Olakšice za rezidente CG koji na kratko putuju u države regije

Olakšan je ulazak crnogorskih rezidenata – državljana Crne Gore i stranaca stalno ili privremeno nastanjenih u našoj zemlji – iz država regiona u slučaju da su u tim državama boravili do 48 sati.

Tim licima se po povratku u Crnu Goru propisuje mjera zdravstvenog nadzora koja podrazumijeva slobodno kretanje, ali svakodnevno praćenje simptoma i javljanje nadležnom ljekaru do isteka Rješenja koje po povratku izdaje Sanitarna inspekcija.

Nove mjere stupaju na snagu danom objavljivanja u Službenom listu Crne Gore što se očekuje večeras.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?