Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

 

Prijava zloupotrebe službenih vozila

 

Premijer Marković i ambasadorka Popa: Crna Gora napravila snažne iskorake, vrijeme je za novu fazu u pregovorima

Premijer Marković i ambasadorka Popa: Crna Gora napravila snažne iskorake, vrijeme je za novu fazu u pregovorima
Datum objave 24.09.2020 13:46 | Autor SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Ispis Štampaj stranicu


Crna Gora je napravila snažne iskorake na planu evropskih integracija, otvorila je sva pregovaračka poglavlja i dolazi vrijeme kada, zajedno sa EU, može raditi na intenziviranju sljedeće faze pregovora, kazao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković na sastanku sa novom šeficom Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, ambasadorkom Oanom Kristinom Popa.

„Sada imamo dobar temelj i veći nivo institucionalnih kompetencija. Crna Gora je na dobrom putu“, kazao je premijer Marković.

On je zahvalio EU na kontinuiranoj podršci reformama i transformaciji crnogorskog društva, a posebnu zahvalnost iskazao je za izdašnu pomoć tokom pandemije koronavirusa: „Podrška od 53 miliona eura bespovratih sredstava je velika pomoć ali i simbol prijateljstva i partnerstva“.

Ambasadorka Popa je kazala da Evropska unija čvrsto vjeruje da Zapadni Balkan pripada EU. Ona je ocijenila da je u narednom periodu važno fokusirati se na dva ključna prioriteta – prevazilaženje krize izazvane COVID-19, te rad na evropskoj integraciji, sa posebnim akcentom na ispunjavanje mjerila u poglavljivima 23 i 24, kako bi se krenulo u zatvaranje ostalih pregovaračkih poglavlja.

Za oba ova prioriteta, ambasadorka Popa je ukazala na važnost funkcionalne javne uprave i obezbjeđivanje kontinuiteta u djelovanju.

Sagovornici su se saglasili o važnosti unapređenja infrastrukture kako bi se obezbijedila bolja povezanost regiona. Ambasadorka je precizirala da EU radi na ekonomskom i investicionom planu za Zapadni Balkan, a fokus je na saobraćaju i energetici, kao i digitalnoj transformaciji. 

Premijer Marković i ambasadorka Popa su razmijenili mišljenja o pitanjima regionalne saradnje i regionalne ekonomske integracije.

KABINET PREDSJEDNIKA VLADE