Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

 

Prijava zloupotrebe službenih vozila

 

Ministar Radulović na sastanku sa evropskim komesarom Varheljijem: EU će pomoći Zapadnom Balkanu u distribuciji vakcina protiv COVID-19

Ministar Radulović na sastanku sa evropskim komesarom Varheljijem: EU će pomoći Zapadnom Balkanu u distribuciji vakcina protiv COVID-19
Datum objave 18.12.2020 14:12 | Autor MVP | Izvor: Ministarstvo vanjskih poslova

Ispis Štampaj stranicu


Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović učestvovao je danas na sastanku koji je organizovao evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Oliver VarheljiU fokusu razgovora bila je distribucija i upotreba vakcine protiv COVID-19, kao i pomoć Evropske unije zemljama Regiona u tom kontekstu.

Ministar Radulović je kazao da je u vrijeme pandemije COVID-19, EU pokazala snažnu solidarnost i prijateljstvo, upućivanjem pomoći Zapadnom Balkanu, što predstavlja jasan znak posvećenosti njegovom ekonomskom oporavku. 

Crna Gora se pridružila COVAX Inicijativi za vakcine protiv COVID-19, koju je pokrenula Svjetska zdravstvena organizacija, s ciljem nabavke i pravične distribucije vakcine među zemljama učesnicama – kazao je šef crnogorske diplomatije. 

Ministar Radulović je istakao da je prema procjeni Instituta za javno zdravlje Crne Gore, iskazana potreba za 248.800 doza, koje bi pokrile 20% stanovništva, s obzirom na to da su preporučene dvije doze po osobi. Na toj liniji, naglasio je da je realizovana avansna uplata za nabavku vakcine protiv COVID-19, te da su 14. decembra plaćene garancije.

Izuzetno je značajno što će članice EU i zemlje regiona istovremeno dobiti vakcinu. To je snažan signal privrženosti Unije Zapadnom Balkanu – kazao je šef crnogorske diplomatije. 

Ministar Radulović je naglasio da je važno da smo više nego ikad ujedinjeni u borbi protiv pandemije, te izrazio očekivanje da ćemo zajedničkim naporima prevazići zdravstvenu i ekonomsku krizu.

Evropski komesar Varhelji je kazao da će EU obezbijediti ravnomjernu dostupnost vakcine svim zemljama Regiona, pri čemu je pozvao države da naprave strategije vakcinacije. U tom kontekstu, kazao je da će Unija koordinisati aktivnosti shodno individualnim potrebama zemalja, te da je važno pravovremeno započeti vakcinaciju, kako bismo zajednički prevazišli posljedice pandemije. 

Dogovoreno je da države Regiona nastave intenzivnu komunikaciju sa Evropskom unijom kako bi što uspješnije i na vrijeme realizovale distribuciju i vakcinaciju protiv COVID-19.

Sastanku su, osim ministra Radulovića prisustvovali, potpredsjednik Vlade za evropske poslove Sjeverne Makedonije Nikola Dimitrov, šefica diplomatije BiH Bisera Turković, ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović, v.d. ministra vanjskih poslova Albanije Gent Cakaj i zamjenik šefa diplomatije Kosova Muhamet Brajshori.


Ministarstvo vanjskih poslova