Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

 

Prijava zloupotrebe službenih vozila

 

Premijer Krivokapić razgovarao sa albanskim ambasadorom Ridijem Kurtezijem

Premijer Krivokapić razgovarao sa albanskim ambasadorom Ridijem Kurtezijem
Datum objave 23.12.2020 14:00 | Autor SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Ispis Štampaj stranicu


Predsjednik Vlade Crne Gore, gospodin prof. dr Zdravko Krivokapić ugostio je danas ambasadora Republike Albanije u Crnoj Gori, Nj. E. gospodina Ridija Kurtezija.

Premijer Krivokapić konstatovao je da Crna Gora i Albanija imaju dobre odnose i saradnju, za koje vjeruje da će u mandatu aktuelne ekspertske Vlade koja je prvenstveno glas naroda, biti još bolji.

Kao osnovne projekte od zajedničkog interesa crnogorski premijer izdvojio je jadransko-jonsku magistralu, jadransko-jonski gasovod i projekat kojim bi se rijeka Bojana učinila plovnom, te povezala Skadarsko jezero i Jadransko more, što bi otvorilo brojne druge mogućnosti naklonjene ekonomskim interesima kako Crne Gore, tako i Albanije.

Krivokapić je konstatovao da su pitanja granica i rijeke Cijevne polja na kojima dvije zemlje treba da porade na preciznom rješenju, ali da je uvjeren da se, uz postojanje dobre volje sa obje strane, ona mogu razjasniti i riješiti.

Ambasador Kurtezi zahvalio je na gostoprimstvu domaćinu i prenio pozdrave albanskih vlasti i čestitku albanskog premijera Rame na izboru g. Krivokapića za predsjednika 42. sastava crnogorske Vlade. Kurtezi je istakao crnogorsko-albanske odnose kao primjer dobrih odnosa u regionu, pohvalio praksu redovnih zajedničkih sastanaka dviju vlada kao mehanizam koji treba očuvati i nastaviti jer generiše dobre projekte i usmjeren je ostvarenju zajedničkih ciljeva dviju zemalja – članstvu u Evropskoj uniji, sigurnosti, miru i saradnji u regionu.

Kurtezi je naglasio da bi ekonomski odnosi Crne Gore i Albanije mogli dodatno da se unapređuju kroz pojačanu saradnju relevanthnih privrednih komora i agencija za investicije. Saglasio se sa crnogorskim premijerom da posebnu pažnju treba posvetiti pitanju granica i rijeke Cijevne, i istakao spremnost albanske strane da obustavi sve projekte koji bi mogli da nanesu štetu vodnim tokovima Crne Gore.

Albanski ambasador istakao je i pitanje manjina – albanske u Crnoj Gori i crnogorske u Albaniji i naglasio da albanska matica podstiče dijasporu u Crnoj Gori da radi na dobrobit crnogorske države i doprinese njenom daljem razvoju.

Na kraju razgovora Kurtezi je zahvalio premijeru Krivokapiću na pomoći koju je Crna Gora pružila Albaniji prilikom poslednjeg razornog zemljotresa koji je zadesio ovu zemlju, kao i na podršci koju naša zemlja pruža albanskim susjedima od početka izbijanja pandemije kovida-19.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

FOTO I VIDEO:
https://flic.kr/s/aHsmT57LCW