Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Premijer Krivokapić razgovarao sa albanskim ambasadorom Ridijem Kurtezijem

Objavljeno: 23.12.2020. 14:00 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Predsjednik Vlade Crne Gore, gospodin prof. dr Zdravko Krivokapić ugostio je danas ambasadora Republike Albanije u Crnoj Gori, Nj. E. gospodina Ridija Kurtezija.

Premijer Krivokapić konstatovao je da Crna Gora i Albanija imaju dobre odnose i saradnju, za koje vjeruje da će u mandatu aktuelne ekspertske Vlade koja je prvenstveno glas naroda, biti još bolji.

Kao osnovne projekte od zajedničkog interesa crnogorski premijer izdvojio je jadransko-jonsku magistralu, jadransko-jonski gasovod i projekat kojim bi se rijeka Bojana učinila plovnom, te povezala Skadarsko jezero i Jadransko more, što bi otvorilo brojne druge mogućnosti naklonjene ekonomskim interesima kako Crne Gore, tako i Albanije.

Krivokapić je konstatovao da su pitanja granica i rijeke Cijevne polja na kojima dvije zemlje treba da porade na preciznom rješenju, ali da je uvjeren da se, uz postojanje dobre volje sa obje strane, ona mogu razjasniti i riješiti.

Ambasador Kurtezi zahvalio je na gostoprimstvu domaćinu i prenio pozdrave albanskih vlasti i čestitku albanskog premijera Rame na izboru g. Krivokapića za predsjednika 42. sastava crnogorske Vlade. Kurtezi je istakao crnogorsko-albanske odnose kao primjer dobrih odnosa u regionu, pohvalio praksu redovnih zajedničkih sastanaka dviju vlada kao mehanizam koji treba očuvati i nastaviti jer generiše dobre projekte i usmjeren je ostvarenju zajedničkih ciljeva dviju zemalja – članstvu u Evropskoj uniji, sigurnosti, miru i saradnji u regionu.

Kurtezi je naglasio da bi ekonomski odnosi Crne Gore i Albanije mogli dodatno da se unapređuju kroz pojačanu saradnju relevanthnih privrednih komora i agencija za investicije. Saglasio se sa crnogorskim premijerom da posebnu pažnju treba posvetiti pitanju granica i rijeke Cijevne, i istakao spremnost albanske strane da obustavi sve projekte koji bi mogli da nanesu štetu vodnim tokovima Crne Gore.

Albanski ambasador istakao je i pitanje manjina – albanske u Crnoj Gori i crnogorske u Albaniji i naglasio da albanska matica podstiče dijasporu u Crnoj Gori da radi na dobrobit crnogorske države i doprinese njenom daljem razvoju.

Na kraju razgovora Kurtezi je zahvalio premijeru Krivokapiću na pomoći koju je Crna Gora pružila Albaniji prilikom poslednjeg razornog zemljotresa koji je zadesio ovu zemlju, kao i na podršci koju naša zemlja pruža albanskim susjedima od početka izbijanja pandemije COVID-19


Zdravko Krivokapić - Ridi Kurtezi (23.12.2020.)


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?