Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Abazović: Moramo iskoračiti iz balkanskog razumijevanja politike

Objavljeno: 29.12.2020. 14:30 Autor: Kabinet potpredsjednika Vlade Crne Gore

Potpredsjednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović otvorio je danas završnu godišnju konferenciju Regionalane kancelarije za saradnju mladih Zapadnog Balkana (RYCO) u Crnoj Gori. 

Kako je najavljeno na konferenciji, Crna Gora će od 2021. godine preuzeti predsjedavanja te organizacije. 

Govoreći o radu RYCO organizacije u Crnoj Gori, Abazović je istakao da regionalno povezivanje nije samo jedan od prioriteta nove Vlade Crne Gore, već jedan od prioriteta na putu ka Evropskoj uniji. On je iskazao i poštovanje prema radu RYCO kancelarije u Podgorici. ,,Taj projekat, koji se razvija u regionu, je neophodan kako bismo svi zajedno shvatili da moramo da mijenjamo načine razmišljanja na putu usvajanja novih vrijednosti. To najviše zavisi od ljudi koji su mlađe dobi. Promjena matrice ponašanja, djelovanja, razumijevanja i povećanja ukupnog povjerenja u regionu, lakše je ostvariva preko mlađih", kazao je Abazović. 

On je podvukao da, još od ranije, RYCO posmatra kao značajan projekat pomirenja i upoznavanja. ,,Vlada Crne Gore treba da bude apsolutno posvećena omladinskim porukama. Naša vizija je da formalne granice, kao i one u našim glavama učinimo nevidljivim. Samo takva vizija dovešće do toga da se jednog dana svi nađemo u Evropskoj uniji. Treba da shvatimo da je zalog za budućnost investicija u mlade ljude, koji treba da mijenjaju predrasude iz prošlosti. Oni treba da grade mostove pomirenja i saradnje. Moramo iskoračiti iz nečega što prepoznajemo kao balkansko razumijevanje politike", napomenuo je Abazović.

Potpredsjednik Vlade je u zaključku naveo da se nada da će se u budućnosti Crna Gora susrijetati sa mnogo više takvih inicijativa, pozitivne energije, kao i sa projektima koji će imati zapažene rezultate u omladinskim politikama. ,,Vlada Crne Gore treba da bude partner takvim inicijativama", zaključio je Abazović.

Dritan Abazović - RYCO konferencija (29.12.2020.)
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?