5. sjednica Vlade Crne Gore - 29.12.2020. godine

Objavljeno: 29.12.2020. 21:00 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Ovaj članak sadrži listu dokumenata

Vlada Crne Gore je danas, na petoj sjednici kojom je predsjedavao predsjednik prof. dr Zdravko Krivokapić, utvrdila Nacrt zakona o igrama na sreću i nagradnim igrama s Programom za održavanje javne rasprave. U diskusiji je naglašeno da je Nacrtom zakona predviđeno sveobuhvatno uređenje tržišta igara na sreću i definisani su novi oblici igara na sreću, kreiranjem trajnih i održivih rješenja, u skladu sa najboljom evropskom praksom. Biće omogućen potpuniji i kvalitetniji on line nadzor priređivača igara na sreću, što će dovesti do stvaranja kvalitetnijeg ambijenta za razvoj tržišta i povećanje prihoda od ove djelatnosti. Efikasnijim sprečavanjem i sankcionisanjem zloupotreba na tržištu i oštrijim kaznenim odredbama za nelegalno priređivanje igara na sreću biće poboljšana finansijska disciplina i omogućena bolja zaštita interesa legalnih priređivača. Pored ostalog, uvodi se koncept društvene odgovornosti, te obezbjeđuju bolji uslovi za kontrolu poslovanja priređivača igara na sreću, što će doprinijeti smanjenju sive zone u oblasti igara na sreću i uvećanje budžetskih prihoda po ovom osnovu. Istaknuto je da će novo zakonsko rješenje obezbijediti društvenu zaštitu igrača i njihovih porodica. Zaključeno je da javna rasprava traje 60 dana, od dana objavljivanja javnog poziva na internet stranici Ministarstva.

Donijeta je Uredba o bližem postupku očitavanja fiskalne memorije poreske registar kase, kojom se stvaraju uslovi za očitavanje fiskalnih memorija poreskih registar kasa i prelazak na novi sistem fiskalizacije on line u realnom vremenu.

Vlada je donijela Odluku o Godišnjem planu zvanične statistike za 2021. godinu. Godišnjim planom se definiše okvir proizvodnje aktivnosti zvanične statistike na godišnjem nivou, koji obezbjeđuje praćenje mjerenja rezultata aktivnosti o ekonomskim, demografskim i društvenim pojavama, kao i pojavama iz oblasti radne i životne sredine Crne Gore. Planirana je realizacija 211 statističkih aktivnosti, od čega će 163 aktivnosti (ili 77,2 odsto) realizovati Uprava za statistiku, kao glavni nosilac i diseminator statističkih podataka, dok će 47 (ili 22,3 odsto) planiranih aktivnosti realizovati drugi proizvođači zvanične statistike. Jedna ( ili 0,5 odsto) aktivnost će se realizovati saradnjom Ministarstva finansija i Uprave za statistiku.

Donijeta je Odluka o izmjeni Odluke o broju studenata za upis u prvu godinu master studija na studijske programe Univerziteta Crne Gore. Izmjenama je, na zahtjev Vijeća Biotehničkog fakulteta, proširena rang-lista za upis na master akademske studije, studijski program Bezbjednost hrane za pet studenata, kao i rang-lista za upis na master primijenjene studije, studijski program Rasadničarstvo, za jednog studenta. Takođe, na zahtjev Vijeća Filozofskog fakulteta proširena je za 14 studenata rang-lista za upis na master akademske studije, studijski program Psihologija.

Vlada je usvojila Informaciju o aktivnostima na realizaciji projekta auto-puta Bar-Boljare. U raspravi je naglašeno da je analizom svih podataka utvrđeno da ukupan stepen završenosti radova i na čitavoj trasi iznosi oko 92 odsto.

Usvojena je Informacija o zahtjevu Eni Montenegro BV, Holandija i Novatek Montenegro BV, Holandija za produžnje prvog perioda istraživanja iz Ugovora o koncesiji za proizvodnju ugljovodonika za blokove 4118-4; 4118-5; 4118-9; 4118-10. Ocijenivši zahtjev opravdanim, Vlada je odobrila produženje prvog Perioda istraživanja i Faze istraživanja iz Ugovora za period od šest mjeseci.

Vlada je usvojila Informaciju o realizaciji ugovora o koncesiji za detaljna geološka istraživanja i eksploataciju pojave mineralne sirovine tehničko-građevinskog kamena „Kameno more “, broj01- 956/1 od 30. aprila 2013. godine. Tim povodom, Vlada je zaključila da se raskida Ugovor o koncesiji, zbog neizvršavanja ugovornih obaveza od strane Koncesionara - AD „Račica“ – Tivat.

Usvojena je Informacija o ustupanju na trajno korišćenje opreme Direkciji za zaštitu tajnih podataka. U skladu sa Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o tajnosti podataka kojim su poslovi koji su se obavljali u Direkciji za informatičku bezbjednost i odgovor na kompjuterske incidente (CS/NCIRT) prešli u nadležnost Direkcije za zaštitu tajnih podataka, Vlada je dala saglasnost da se informatička i kancelarijska oprema, koja se vodi u knjigovodstvenoj evidenciji Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija, ustupi na trajno korišćenje Direkciji za zaštitu tajnih podataka.

Vlada je usvojila Informaciju o preusmjerenju ostvarenih ušteda. Tim povodom Vlada je donijela zaključke kojima se Ministarstvo finansija i socijalnog staranja zadužuje da, radi obezbjeđenja nedostajućih sredstava za izmirenje prispjelih obaveza kod pojedinih potrošačkih jedinica, preusmjeri određene iznose sa potrošačkih jedinica koje su ostvarile uštede u okviru raspoloživih sredstava.

Usvojena je Informacija o zaključivanju Memoranduma o saradnji između Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore i Ministarstva unutrašnje bezbjednosti Sjedinjenih Država o saradnji u oblasti korišćenja informacija o putnicima. Vlada je prihvatila tekst Memoranduma čijim potpisivanjem dvije strane namjeravaju da, na osnovu postojećih uspješnih mehanizama korišćenja informacija o putnicima za identifikovanje potencijalnih rizika po bezbjednost, uspostave okvir za saradnju u oblasti procjene i pregleda informacija o putnicima i izrade procjena rizika. Svrha ovog Memoranduma je osiguravanje bezbjednosti i zaštita života i sigurnosti javnosti. U tom cilju, strane potpisnice namjeravaju da rade na sprečavanju, otkrivanju, istrazi i krivičnom gonjenju terorizma i kriminala transnacionalne prirode, na način koji je u skladu sa Sporazumom o evidencijama podataka o putnicima između SAD i EU, u mjeri u kojoj je to primjenljivo.

Shodno strukturi Vlade koja je uspostavljena novom Uredbom o organizaciji i načinu rada državne uprave, Vlada je usvojila Informaciju o promjeni sastava Nadzornog komiteta Integrisanog programa saradnje Crne Gore i Ujedinjenih nacija za period 2017-2021. godina i izradi novog Integrisanog programa saradnje za period 2022-2026.

Usvojena je Informacija o realizaciji Ugovora o koncesiji na osnovu energetske dozvole za korišćenje vode sa vodoizvorišta Krkori u cilju izgradnje male hidroelektrane “Krkori” na dijelu gradskog vodovoda „Krkori”. Tim povodom, Vlada je prihvatila Aneks br. 2 Ugovora kojim se propisuje obaveza koncesionara da najkasnije četiri mjeseca od dana zaključenja aneksa, završi radove iz II Faze iz Ugovora. Takođe, aneksom je predviđeno da neispunjavanje obaveze koncesionara u predviđenom roku ima za posledicu raskid ugovora.

Vlada je usvojila Informaciju o predlozima za raskid ugovora o koncesiji kojima je predviđena izgradnja malih hidroelektrana na vodotocima Raštak, Ljeviška i Reževića rijeka. Zaključivši da su se, zbog neizvršavanja ugovornih obaveza koncesionara, stekli uslovi za raskid ugovorā o izgradnji malih hidroelektrana na tim vodotocima, Vlada je zadužila Ministarstvo kapitalnih investicija da preduzme potrebne aktivnosti i sprovede procedure u tom pravcu.

Usvojena je i Informacija o predlozima za rješavanje statusa ugovora o koncesiji kojima je predviđena izgradnja malih hidroelektrana na vodotocima Đuričkoj rijeci sa pritokama, Komarači, Murinskoj, Bistrici i Bukovici. Tim povodom, Vlada je zaključila da su se stekli uslovi za raskid ugovorā o koncesiji za izgradnju malih hidroelektrana na vodotocima Đurička rijeka sa pritokama, Bistrica i Bukovica. Koncesionarima za izgradnju malih hidroelektrana na vodotocima Komarača i Murinska rijeka Vlada je odredila primjeren rok za izvršenje ugovornih obaveza, a u slučaju neizvršenja bilo koje od obaveza biće pokrenuta procedura raskida ugovorā o koncesiji.

Vlada je usvojila Završni izvještaj o realizaciji Strategije reintegracije lica vraćenih na osnovu sporazuma o readmisiji za period 2016.-2020. godine. Najznačajnijim rezultatom u izvještajnom perodu ocijenjeno je to što se konstantno i značajno smanjuje broj crnogorskih državljana koji traže azil u državama članicama EU, tako da je EU zabilježila pozitivan trend smanjenja broja zahtjeva za azil od strane crnogorskih državljana: u 2015. godini ih je bilo oko 4.000, u 2016. oko 1.500, u 2017. oko 500, dok ih je u 2018. godini bilo 375, što znači da je ovaj broj opao u odnosu na 2015. godinu za oko 90 odsto. Sve ovo je rezultiralo da se smanji i broj zahtjeva za readmisiju, tako da je u 2016. godini zaprimljen zahtjev za readmisiju za 965 lica, u 2017. godini za 756 lica, u 2018. godini za 619 lica, u 2019. godini za 392 lica, dok je 2020. godini (01.01.-01.10.) zaprimljen zahtjev za readmisiju za 278 lica, što znači da je ovaj broj opao u odnosu na 2016. godinu za oko 70 odsto.

Odobren je Prijedlog za preusmjerenje sredstava sa potrošačke jedinice Ministarstvo ekonomije na potrošačku jedinicu Uprava za imovinu.

U okviru kadrovskih pitanja, Vlada je, između ostalog, donijela Rješenje o imenovanju zamjenika predsjednika, devet članova i sekretarke Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte. Za zamjenika predsjednika Savjeta imenovan je Mladen Bojanić, ministar kapitalnih investicija, dosadašnji član ovog savjeta. Za članove Savjeta imenovani su:

Petar Smolović, predsjednik Opštine Bijelo Polje, predstavnik Zajednice opština Crne Gore,

Vlastimir Golubović, predsjednik Privredne komore Crne Gore,

Predrag Mitrović, predsjednik Unije poslodavaca Crne Gore,

Duško Zarubica, generalni sekretar Saveza sindikata Crne Gore,

Srđa Keković, generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Crne Gore,

Uroš Bulatović, predsjednik Unije mladih preduzetnika,

Željko Savović, savjetnik predsjednika Vlade Crne Gore za unutrašnju politiku,

Nikola Kandić, zamjenik generalnog sekretara Vlade Crne Gore.

Za sekretarku Savjeta imenovana je Jelena Globarević, samostalna savjetnica u Agenciji za investicije Crne Gore.

Vlada je razriješila ranijeg predsjednika i članove Komisije za stambena pitanja Vlade Crne Gore, i donijela rješenje o imenovanju Boža Milonjića, generalnog sekretara Vlade, za predsjednika Komisije, kao i o imenovanju Nikole KandićaŽeljka SavovićaAleksandra Novovića i Žane Praščević Milačić za članove. 

Vasilije Lalošević određen je za vršioca dužnosti direktora Uprave za mlade i sport.

Peta sjednica Vlade Crne Gore (29.12.2020.)

5. sjednica Vlade Crne Gore

IMATERIJALI KOJI SU VLADI DOSTAVLJENI RADI RASPRAVE
1.Nacrt zakona o igrama na sreću i nagradnim igrama s Predlogom programa održavanja javne rasprave Materijal Zaključci
2.Predlog uredbe o bližem postupku očitavanja fiskalne memorije poreske registar kase Materijal Zaključci
3.Predlog odluke o Godišnjem planu zvanične statistike za 2021. godinu Materijal Zaključci
4.Predlog odluke o izmjeni Odluke o broju studenata za upis u prvu godinu master studija na studijske programe Univerziteta Crne Gore za studijsku 2020/2021. godinu koji se finansiraju iz budže Materijal Zaključci
5.Informacija o aktivnostima na realizaciji projekta auto-puta Bar-Boljare Materijal Zaključci
6.Informacija o zahtjevu Eni Montenegro BV, Holandija i Novatek Montenegro BV, Holandija za produženje prvog perioda istraživanja iz Ugovora o koncesiji za proizvodnju ugljovodonika za blokove Materijal Zaključci
7.Informacija o realizaciji ugovora o koncesiji za detaljna geološka istraživanja i eksploataciju pojave mineralne sirovine tehničko-građevinskog kamena „Kameno more“, broj 01-956/1 od 30. apri Materijal Zaključci
8.Informacija o ustupanju na trajno korišćenje opreme Direkciji za zaštitu tajnih podataka Materijal Zaključci
9.Informacija o preusmjerenju ostvarenih ušteda Materijal Zaključci
10.Informacija o zaključivanju Memoranduma o saradnji između Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore i Ministarstva unutrašnje bezbjednosti Sjedinjenih Američkih Država o saradnji u oblasti k Materijal Zaključci
11.Informacija o promjeni sastava Nadzornog komiteta Integrisanog programa saradnje Crne Gore i Ujedinjenih nacija za period 2017-2021. godina i izradi novog Integrisanog programa saradnje za pe Materijal Zaključci
12.Završni izvještaj o realizaciji Strategije reintegracije lica vraćenih na osnovu sporazuma o readmisiji za period 2016-2020. godine Materijal Zaključci
13.Predlog za preusmjerenje sredstava s potrošačke jedinice Ministarstvo ekonomije na potrošačku jedinicu Uprava za imovinu Materijal Zaključci
14.Kadrovska pitanja Zaključci
14.1Predlog rješenja o prestanku mandata pomoćnika direktora Uprave za vode Materijal
14.2Predlog rješenja o prestanku mandata generalne direktorice Direktorata za ribarstvo u ranijem Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja Materijal
14.3Predlog rješenja o prestanku mandata generalne direktorice Direktorata za poljoprivredu u ranijem Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja Materijal
14.4Predlog rješenja o razrješenju direktora Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore Materijal
14.5Predlog rješenja o imenovanju direktorice Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore Materijal
14.6Predlog rješenja o postavljenju pomoćnika direktora Zavoda za metrologiju Materijal
14.7Predlog rješenja o postavljenju pomoćnika direktora Zavoda za metrologiju Materijal
14.8Predlog rješenja o prestanku mandata generalnog direktora Obavještajno bezbjednosnog direktorata u Ministarstvu odbrane Materijal
14.9Predlog rješenja o prestanku mandata sekretarke Ministarstva ekonomije Materijal
14.10Predlog rješenja o prestanku mandata generalnog direktora Direktorata za razvoj u Ministarstvu ekonomije Materijal
14.11Predlog rješenja o prestanku mandata generalnog direktora Direktorata za multilateralnu i regionalnu trgovinsku saradnju i ekonomske odnose sa inostranstvom u Ministarstvu ekonomije Materijal
14.12Predlog rješenja o prestanku mandata generalnog direktora Direktorata za rad u Ministarstvu rada i socijalnog staranja Materijal
14.13Predlog rješenja o prestanku mandata generalne direktorice Direktorata za pristup tržištu rada u Ministarstvu rada i socijalnog staranja Materijal
14.14Predlog rješenja o prestanku mandata generalnog direktora Direktorata za praćenje turističkih tokova i turističkog prometa u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Materijal
14.15Predlog rješenja o prestanku mandata generalne direktorice Direktorata za razvoj konkurentnosti i investicije u turizmu u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Materijal
14.16Predlog rješenja o prestanku mandata generalne direktorice Direktorata za inovacije i tehnološki razvoj u Ministarstvu nauke Materijal
14.17Predlog rješenja o razrješenju savjetnice predsjednika Vlade Crne Gore za pravna pitanja Materijal
14.18Predlog rješenja o imenovanju zamjenika predsjednika, devet članova i sekretarke Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte Materijal
14.19Predlog rješenja o razrješenju Komisije za stambena pitanja VCG i imenovanju predsjednika i 4 člana Komisije za stambena pitanja VCG - odlučivanje o ovoj tački odgođeno za narednu sjednicu
14.20Predlog za imenovanje vršioca dužnosti direktora Uprave za sport i mlade Materijal
14.21Predlog za razrješenje i imenovanje članova Odbora direktora Investiciono-razvojnog fonda Crne Gore A.D. Materijal
IIMATERIJALI KOJI SE VLADI DOSTAVLJAJU S PREDLOGOM DA SE O NJIMA NE RASPRAVLJA
15.Predlog za izmjenu Zaključaka Vlade Crne Gore, broj: 07-5184, od 27. novembra 2020. godine Materijal Zaključci
16.Predlog za izmjenu Zaključaka Vlade Crne Gore, broj: 07-5183, od 27. novembra 2020. godine Materijal Zaključci
IIIMATERIJALI KOJI SU VLADI DOSTAVLJENI RADI DAVANJA MIŠLJENJA I SAGLASNOSTI
17.Predlog odluke o koeficijentima za zarade zaposlenih u JU „Centar za kulturu Berane“ Materijal Zaključci
18.Predlog odluke o utvrđivanju koeficijenata za zarade zaposlenih u Parku prirode „Dragišnica i Komarnica“ d.o.o. Šavnik Materijal Zaključci
19.Predlog odluke o utvrđivanju koeficijenata za zarade zaposlenih u Turističkoj organizaciji Opštine Kotor Materijal Zaključci
20.Predlog odluke o utvrđivanju koeficijenata za zarade zaposlenih u JU „Centar za dnevni boravak djece sa smetnjama u razvoju i odraslih lica sa invaliditetom“ u Prijestonici Cetinje Materijal Zaključci
21.Predlog odluke o utvrđivanju koeficijenta za zarade zaposlenih u Stručnoj službi Turističke organizacije Opštine Šavnik Materijal Zaključci
22.Pitanja i predlozi
22.1Informacija o realizaciji Ugovora o koncesiji na osnovu energetske dozvole za korišćenje vode sa vodoizvorišta Krkori u cilju izgradnje male hidroelektrane “Krkori” na dijelu gradskog vodovod Materijal Zaključci
22.2Informacija o predlozima za raskid ugovora o koncesiji kojima je predviđena izgradnja malih hidroelektrana na vodotocima Raštak, Ljeviška i Reževića rijeka Materijal Zaključci
22.3Informacija o predlozima za rješavanje statusa ugovora o koncesiji kojima je predviđena izgradnja malih hidroelektrana na vodotocima Đuričkoj rijeci sa pritokama, Komarači, Murinskoj, Bistric Materijal Zaključci
22.4Predlog odluke o potrebi sazivanja vanredne Skupštine akcionara Elektroprivrede Crne Gore AD Materijal Zaključci
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?