Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Premijer Zdravko Krivokapić posjetio CANU

Objavljeno: 31.12.2020. 14:15 Autor: Kabinet predsjednika Vlade Crne Gore

Predsjednik Vlade Crne Gore prof. dr Zdravko Krivokapić posjetio je danas Crnogorsku akademiju nauka i umjetnosti. To je njegova prva zvanična posjeta jednoj instituciji od kad je postao premijer.

„Nije slučajno što smo izabrali da CANU bude prva institucija koju ću ja kao premijer posjetiti. Za nas je ova institucija, bez obzira kako je ko doživljavao, krovna institucija nauka i umjetnosti u Crnoj Gori. Dualiteti koji postoje u binarnoj logici Crne Gore trebalo bi da budu prevaziđeni“, poručio je Krivokapić.

Predsjednik CANU akademik Dragan K. Vukčević kazao je da posjetu premijera doživljavaju kao priznanje toj instituciji. Akademik Vukčević je upoznao premijera Krivokapića sa aktivnostima i projektima koje ta institucija sprovodi i koje je realizovala u prethodnom periodu.

„Što se tiče projekata, radimo trenutno šest leksikona od kojih će u narednoj godini biti objavljena četiri, i to: Leksikon likovne umjetnosti Crne Gore u dva toma, Leksikon diplomatije Crne Gore, Leksikon botanike Crne Gore i Leksikon crnogorskih dinastija. Među kapitalnim projektima ističemo: Istoriju umjetnosti CG u tri toma, Istoriju crnogorske državnosti i više dijalekatskih rječnika Crne Gore“, kazao je akademik Vukčević.

Akademik Vukčević je naglasio da su svi projekti potvrda ideje kontinuiteta i identiteta Crne Gore.

„U afirmaciji tih ideja CANU je privržena ustavnom opredjeljenju Crne Gore kao građanske države“, istakao je Vukčević. Akademik Vukčević je naglasio da će CANU naredne godine proslaviti jubilej 50 godina postojanja.

„Taj jubilej doživljavamo ne samo kao jubilej naše kuće nego i države Crne Gore“ istakao je Vukčević.

Predsjednik Vlade Krivokapić kazao je da će Vlada učestvovati u obiljelježavanju ovog značajnog jubileja.

Premijer Krivokapić i akademik Vukčević saglasili su se da treba unaprijediti saradnju Vlade i Crnogorske akademije nauka i umjetnosti u cilju razvoja crnogorske države i učvršćivanja njenih institucija.

U tom smislu istakli su važnost očuvanja autonomije Crnogorske akademije nauka i umjetnosti. U vezi sa tim premijer je pozvao CANU da uradi nacrt novog Zakona o CANU, kako bi se naredne godine stavio u proceduru usvajanja.

Sastanku su prisustvovali i ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta, Vesna Bratić i članovi Predsjedništva CANU.

Zdravko Krivokapić - posjeta CANU (31.12.2020.)
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?