Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Premijer Krivokapić razgovarao sa Zaštitnikom ljudskih i manjinskih prava Sinišom Bjekovićem

Predsjednik Vlade Crne Gore, prof.dr Zdravko Krivokapić, sastao se danas sa zaštitnikom ljudskih prava i sloboda Crne Gore, gospodinom Sinišom Bjekovićem.

Premijer Zdravko Krivokapić naglasio je da je pomirenje nasušna potreba crnogorskog društva, te da su podjele i svađe manir koji nam je nametnut, kao model vladanja.

„Za razliku od stare prakse, Crnoj Gori je potrebna vladavina prava, poštovanje ljudskih prava i sloboda", kazao je Krivokapić.

Premijer Krivokapić i ombudsman Bjeković složili su se da je „pronalaženje modela da se kulturni dijalog izdigne na viši nivo“, obaveza koje se partnerski i odgovorno prihvataju i Vlada i institucija Ombudsmana.

Sagovornici su se saglasili da je smirivanje političkih tenzija preduslov racionalnom rješavanju brojnih otvorenih pitanja i problema u crnogorskom društvu. Takođe, saglasni su da političko opredjeljenje ne smije biti ograničavajući fakor za kandidature za različita mjesta i pozicije, ali ne smije biti ni jedini ili odlučujući uslov za izbor, več to prevashodno treba da budu reference, profesionalizam i stručnost.

Gospodin Bjeković je naglasio da misija Ombudsmana nije da predstavlja „kaznenu ekspediciju“, već da bude „korektiv vlasti“. Zaštitnik ljudskih prava i sloboda mišljenja je da „postoji dosta prostora da se mnoge stvari poprave“.

„Naš najveć uspjeh je kada se u postupanju prema organima javne vlasti naiđe na otvoren odnos i spremnost da se nepravilnosti ispravljaju i bez formalno date preporuke. U tom odnosu niko ne gubi, a građanin dobija”, naveo je Bjeković.

Premijer Zdravko Krivokapić i ombudsman Siniša Bjeković, ovom prilikom su razgovarali i o svim iskušenjima i pitanjima zaštite ljudskih prava i sloboda koja je otvorila pandemija COVID-19, kao i o problemima na koje crnogorski građani strpljivo čekaju rješenja, a tiču se između ostalog, slobode izražavanja, osoba sa invaliditetom, porodičnog i vršnjačkog nasilja, nasilja nad ženama, učeničkog prevoza i onlajn nastave, kao i RE populacije.

Premijer Krivokapić je zaključio da je Vladin cilj da 2021. bude godina pravde i da će strategija jačanja institucija, a ne pojedinaca dati odgovor na pitanje kako da od partitokratskog sistema dođemo do meritokratije.

Zdravko Krivokapić - Siniša Bjeković (28.01.2021.)
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?