Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

 

Prijava zloupotrebe službenih vozila

 

Krivokapić – Popa: Evropska komisija ključni strateški partner Vlade u reformi vladavine prava

Krivokapić – Popa: Evropska komisija ključni strateški partner Vlade u reformi vladavine prava
Datum objave 05.02.2021 15:01 | Autor KABINET PREDSJEDNIKA VLADE

Ispis Štampaj stranicu


Predsjednik Vlade Crne Gore, prof. dr Zdravko Krivokapić i ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava, dr Vladimir Leposavić, sastali su se danas sa šeficom Delegacije EU u Crnoj Gori, Oanom Kristinom Popom.

Na sastanku je razgovarano o hitnim izmjenama dva Zakona o Državnom tužilaštvu, koji će se naći na dnevnom redu vanrednog zasjedanja Skupštine Crne Gore 18. februara.

Premijer Krivokapić je naglasio da je Evropska komisija ključni strateški partner Vlade u reformi vladavine prava, imajući u vidu da je konsultativni poroces sa našim evropskim partnerima vodilja reformi od početka pregovora.

Krivokapić ističe i da proces integracija u EU podrazumijeva sinergiju, ali i odgovornost sve tri grane vlasti. On je poručio da je opredjeljenje Vlade suštinsko unapređenje vladavine prava kroz ispunjavanje obaveza iz procesa pristupanja EU, s ciljem boljitka cjelokupnog društva i taj će se proces, kako je naveo, i dalje voditi u kontinuiranoj saradnji sa Evropskom komisijom.

Ministar Leposavić je kazao da postoji velika potreba i očekivanje građana da se institucionalna kriza rješava.

„Namjera Vlade i Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava je bila da organizuje javnu raspravu povodom ovih zakonskih predloga. Međutim, pošto su ove predloge inicirali poslanici Skupštine koji su, Ustavom propisano, predlagači Zakona, Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava i Vlada Crne Gore su sada u poziciji da svojim preporukama i zajedničkim mišljenjem doprinesu da se nastavi efikasno sprovođenje reformi, ali na način koji će biti u skladu sa Ustavom i međunarodnim obavezama koje Crna Gora ima u procesu pristupanja EU“, kazao je ministar pravde.

Ambasadorka Popa je ukazala da je za dalji napredak na putu EU integracija od presudne važnosti da Crna Gora ostvari dodatne rezultate, a ne da nazaduje, u sprovođenju reforme pravosuđa. Podsjetila je da su ustavne izmjene iz 2013. godine kojima je osnažena nezavisnost i odgovornost pravosuđa bile preduslov za otvaranje pristupnih pregovora Crne Gore sa EU. Ambasadorka je, takođe, naglasila da Crna Gora već ima uspostavljena tijela i mehanizme za obezbjeđivanje sudske i tužilačke nezavisnosti i odgovornosti, koja treba dosljedno da koristi, nadograđujući ono što je do sada postignuto u reformi pravosuđa i ostvarujući dodatne rezultate u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Sastanku je prisustvovala i glavna pregovaračica sa EU, Zorka Kordić.

KABINET PREDSJEDNIKA VLADE