Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

 

Prijava zloupotrebe službenih vozila

 

Ministar Mitrović u posjeti Republici Hrvatskoj

Ministar Mitrović u posjeti Republici Hrvatskoj
Datum objave 08.02.2021 14:31 | Autor Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma | Izvor: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma

Ispis Štampaj stranicu


Ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, prof. dr Ratko Mitrović boravi u zvaničnoj posjeti Republici Hrvatskoj. Svoju prvu zvaničnu posjetu u svojstvu ministra započeo je sastankom sa hrvatskim ministrom gospodarstva i održivog razvoja, Tomislavom Ćorićem.

U razgovoru sa ministrom Ćorićem, ministar Mitrović je ocijenio da je posjeta Hrvatskoj posebno značajna u kontekstu daljeg snaženja regionalnih partnerskih odnosa.

Kako je ministar Mitrović istakao, strategija sveukupnog razvoja Crne Gore trebalo bi da bude usaglašena sa principima i pravilima zaštite životne sredine. Potcrtao je da je jedan od njegovih primarnih ciljeva da učini da Crna Gora bude ekološka država u stvarnosti, u pravom smislu te riječi, a ne samo na papiru.

Ministar Mitrović je dodao da su Hrvatska i Crna Gora povezane i kopnom i morem, stoga je zajedničko djelovanje sa ciljem zaštite životne sredine i unapređenja kvaliteta života građana naše dvije države nepobitno. “Saradnja sa Hrvatskom će doprinijeti primjeni iskustava i dobre prakse, posebno u dijelu realizacije aktivnosti iz Poglavlja 27, kako bi se ubrzao proces pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji”, izjavio je prof. Mitrović.

Hrvatski ministar gospodarstva i održivog razvoja, Tomislav Ćorić istakao je da će bliža saradnja između dva resora doprinijeti rješavanju zajedničkih problema. Tim povodom su dogovorene i konkretne aktivnosti Stalne crnogorsko-hrvatske komisije za upravljanje vodama.

Crna Gora i Republika Hrvatska već godinama zajednički djeluju u okviru regionalnih i multilateralnih foruma. Na sastanku resornih ministara razmotreno je uspostavljanje ekološke mreže Natura 2000 između dvije države. Teme sastanka bile su i saradnja u oblasti zaštite mora i podmorja, upravljanja otpadom, prekograničnog sprječavanja zagađenja voda i pomorskog saobraćaja. Dodatno, sagledavani su modeli upravljanja nacionalnim parkovima i aktuelizovano pitanje uspostavljanja informacionog sistema u oblasti životne sredine.

Države će, takođe, sarađivati po pitanjima obrazovanja i edukacije građana u oblasti ekologije kroz zajedničke projekte, razmjene stručnjaka i informacija.

Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma