Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

 

Prijava zloupotrebe službenih vozila

 

Održana konstitutivna sjednica Savjeta za kontrolu biračkog spiska

Održana konstitutivna sjednica Savjeta za kontrolu biračkog spiska
Datum objave 12.02.2021 16:24 | Autor MUP | Izvor: Ministarstvo unutrašnjih poslova

Ispis Štampaj stranicu


Danas je održana konstitutivna sjednica Savjeta za kontrolu biračkog spiska, kojom je predsjedavao potpredsjednik Vlade Dritan Abazović.

Zadatak ovog savjetodavnog tijela je da sagleda potrebe i doprinese unapređenju stanja u oblasti biračkog spiska, kao jednog od ključnih segmenata izbornog procesa, a koji je u kontinuitetu, kroz preporuke OEBS-a i ODIHR-a prepoznat kao kamen spoticanja.

„Savjet za kontrolu biračkog spiska će na transparentan način pripremiti preporuke i smjernice Vladi Crne Gore s ciljem da se izvrši temeljna reforma izbornog zakonodavstva i da se stvore uslovi za održavanje prvih fer i slobodnih izbora. Građani konačno moraju steći povjerenje u izborni proces, a to se ne može desiti bez čišćenja biračkog spiska. Sistemski ćemo raditi na tome", poručio je potpredsjednik Abazović.

Promjene su neophodne u više aspekata, te će se u skladu sa identifikovanjem problema, isti adresirati odgovarajućim organima, a sve u cilju efikasnog rješavanja problema u ovoj oblasti, koji su opterećivali izborni proces, konstatovano je na današnjoj sjednici.

Kada je u pitanju normativni dio, postoji potreba za unapređenjem zakonskih rješenja, ali i usvajanjem dobrih praksi, kako bi se stvorili uslovi za fer izbore.

Na sjednici je upućen otvoreni poziv svim zainteresovanim stranama da Savjetu za kontrolu biračkog spiska upute konstruktivne sugestije i predloge, kako bi dali doprinos njegovom radu.

MINISTARSTVO UNUTRAŠNJIH POSLOVA