Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

 

Prijava zloupotrebe službenih vozila

 

Abazović i Milošević: Granični pojas godinu i po dana bio bez video i radarske kontrole

Abazović i Milošević: Granični pojas godinu i po dana bio bez video i radarske kontrole
Datum objave 18.02.2021 16:39 | Autor Kabinet potpredsjednika Vlade

Ispis Štampaj stranicu


Potpredsjednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović i državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova za kontrolu rada policije Rade Milošević održali su danas u zgradi Vlade Crne Gore konferenciju za medije povodom zloupotrebe donacije Evropske unije za obezbjeđivanje nabavke opreme za nadzor morske granice prema Hrvatskoj i Albaniji u iznosu od preko million eura.

Potpredsjednik je saopštio da borba protiv korupcije i organizovanog kriminala ostaje prioritet svih prioriteta djelovanja Vlade Crne Gore. S tim u vezi, kako je saopštio Abazović, otkriven je prvi veći slučaj pronevjere u sektoru bezbijednosti. Potpredsjednik Abazović je kazao da se radi o sredstvima Evropske unije iz direktne budžetske podrške kroz Šengentski akcioni plan.

„Oprema koja je kupljena za taj novac ne radi više od godinu i po dana što je direktno u vezi sa stvarima koje se dešavaju na graničnim pojasevima i Ministartsvo unutrašnjih poslova je preuzelo sve aktivnosti na sebe da nakon otkrivanja pronevjere u potpunosti zaštiti granični pojas Crne Gore, a samim tim i bezbjednost građana”.

Abazović je istakao da je ministar unutrašnjih poslova gospodin Sergej Sekulović dao nalog da se skine oznaka tajnosti sa svih tendera koje je ministarstvo raspisalo u prethodnom periodu jer postoji osnovana sumnja da ova pronevjera nije bila jedina.

Državni sekretar Rade Milošević je istakao da se nakon provjere opreme dokazalo da je nabavljena pet puta jeftinija od naplaćene, a da je firma koja je dobila tender skinula postojeće naljepnice i zamijenila ih oznakama renomiranih firmi čija je djelatnost proizvodnja ovakva vrste opreme. Milošević je kazao da je tender za nabavku opreme bio namješten i da je tendencija bila da ga dobije firma sa sjedištem u Beogradu.

Milošević je napomenuo da je ovim činom omogućeno firmi koja nije iz Crne Gore da daljinskim pristupom može pratiti video nadzor ovog graničnog pojasa.

„Ova vlada i kadrovi u ministarstvima se ne bave samo formom već i suštinom. Sve ćemo prekontrolisati, od toga šta je papirološki urađeno, do toga što je u krajnjem isporučeno. U pitanju su milionski tenderi na čijoj analizi aktivno radimo”, zaključio je Milošević.

KABINET POTPREDSJEDNIKA VLADE

VIDEO: https://youtu.be/Vr2QriRrDjI

FOTO I VIDEO: https://flic.kr/s/aHsmUmB9Z3