Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

 

Prijava zloupotrebe službenih vozila

 

Abazović sa Jurovom: Vlada odlučna u primjeni načela nulte tolerancije na korupciju

Abazović sa Jurovom: Vlada odlučna u primjeni načela nulte tolerancije na korupciju
Datum objave 18.03.2021 12:50 | Autor Kabinet potpredsjednika Vlade

Ispis Štampaj stranicu


Služba za odnose s javnošću
   
Potpredsjednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović tokom zvanične posjete Briselu sastao se sa potpredsjednicom Evropske komisije za vrijednosti i transparentnost Verom Jurovom.

Abazović je u razgovoru sa Jurovom kazao da Vlada Crne Gore želi učiniti odlučan korak naprijed u oblasti vladavine prava i da uz konsultacije sa Evropskom i Venecijanskom komisijom Crna Gora želi sprovesti reforme koje će dovesti do zatvoranja poglavlja 23 i 24.

Govoreći o učincima nove Vlade u vladavini prava, potpredsjednik Abazović je istakao da je Vlada odlučna u primjeni načela nulte tolerancije na korupciju, te da je u tom pogledu za prvih 100 dana rada, uprkos problemima sa Tužilaštvom, došlo do određenih pomaka gdje su procesuirani mnogi visoki državni funkcioneri. U tom smilu, kazao je Abazović, značajan doprinos ubuduće daće Nacionalni savjet za borbu protiv korupcije na visokom nivou, koji je formiran u decembru 2020. godine, s ciljem sa nadgleda i koordiniše aktivnosti usmjerene na borbu protiv korupcije na visokom nivou.

Osvrćući se i na ostale aktivnosti Vlade u prethodnom periodu, Abazović je kazao da je osnovan i novi Savjet za vladavinu prava početkom februara 2021. godine, kojim predsjedava premijer i koji potvrđuje opredijeljenost Crne Gore u rješavanju pitanja vladavine prava na visokom nivou.

Govoreći o tužilačkim zakonima i neophodnim promjenama u toj oblasti, Abazović je kazao da je uvjeren da će u našoj zemlji doći do političkog konsezusa i da će se naći adekvatni kandidati za najveće pozicije u pravosuđu, pogotovo za pozicije Vrhovnog državnog tužioca, predsjednika Vrhovnog suda i članova Sudskog savjeta, a sve u skladu sa preporukama Evropske i Venecijanske komisije.

Na sastanku Abazovića i Jurove razmijenjena su mišljenja o budućim planovima, daljem toku pregovora sa EU, reformskom i razvojnom putu Crne Gore, s ciljem ubrzavanja pregovaračkog procesa i dinamičnijeg ulaska u narednu fazu pregovora.

Sastanku su prisustvovali glavna pregovaračica Crne Gore za EU Zorka Kordić i savjetnica potpredsjednika Vlade Ana Rašović.

KABINET POTPREDSJEDNIKA VLADE