Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

 

Prijava zloupotrebe službenih vozila

 

Abazović sa predstavnicima JPNPCG: Zaštitimo naše nacionalno blago

Abazović sa predstavnicima JPNPCG: Zaštitimo naše nacionalno blago
Datum objave 25.03.2021 13:20 | Autor Kabinet potpredsjednika Vlade

Ispis Štampaj stranicu


Potpredsjednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović sastao se danas sa predsjednicom UO Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore Marinom Jočić i njenim saradnicima, Milošem Brajovićem i Goranom Škatarićem. Na sastanku su razmotrene mogućnosti buduće saradnje između ovog javnog preduzeća i Vlade Crne Gore, kao i ključni izazovi sa kojima se suočava novo rukovodstvo JPNPCG u svojim naporima sanacije naslijeđenih problema i zavođenja reda na teritoriji nacionalnih parkova.

Na sastanku je konstatovana neophodnost bliže saradnje između službi zaštite nacionalnih parkova i jedinica granične policije, kako na Skadarskom jezeru, tako i u ostalim nacionalnim parkovima čija se teritorija nalazi uz liniju državne granice. Dogovorena je pomoć službama zaštite JPNPCG u nabavci adekvatne opreme, kao i pojačan angažman policijskih snaga u cilju suzbijanja krivolova i ostalih nezakonitih radnji na teritoriji nacionalnih parkova.

Borba protiv krivolova i zavođenje reda na terenu u ovom trenutku spadaju u centralne prioritete novog rukovodstva JPNPCG, koje u Vladi Crne Gore vidi prirodnog partnera za ostvarivanje tog cilja. „Veoma sam zadovoljna ishodom razgovora sa potpredsjednikom Vlade, koji je pokazao sluh za naše probleme i spremnost da, u okviru svojih nadležnosti, na različite načine izadje u susret potrebama nacionalnih parkova i reformama koje sprovodi nova uprava”, izjavila je Jočić.

Potpredsjednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović, naglašavajući značaj zaštite životne sredine, saopštio je da pet nacionalnih parkova predstavlja najveće bogatstvo Crne Gore i nedovoljno iskorišćen turististički potencijal naše države.

Abazović je sagovornike upoznao sa posvećenošću Vlade reformama u oblasti pregovaračkog poglavlja 27 i jasnim opredjeljenjem Vlade da Crnu Goru suštinski, a ne samo deklarativno učini ekološkom državom. Osvrnuvši se na svoju nedavnu radnu posjetu Briselu i sastanak sa evropskim komesarom za životnu sredinu, okeane i ribarstvo Virginuisom Sinkevičiusom, potpredsjednik Vlade je sagovornike upoznao sa detaljima Zelene agende za Zapadni Balkan koja će biti usvojena u novembru na Samitu u Sofiji.

Abazović je kazao da je njegova vizija da Crna Gora u svijetu bude prepoznata kao 'eko frendli' zemlja i da u tom smjeru nacionalni parkovi igraju jednu od ključnih uloga.

KABINET POTPREDSJEDNIKA VLADE