Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

 

Prijava zloupotrebe službenih vozila

 

Abazović - Di Majo: Puna podrška Italije u evropskim integracijama Crne Gore

Abazović - Di Majo: Puna podrška Italije u evropskim integracijama Crne Gore
Datum objave 29.03.2021 12:49 | Autor Kabinet potpredsjednika Vlade

Ispis Štampaj stranicu


Potpredsjednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović sastao se danas u Vili Gorica sa ministrom vanjskih poslova Italije Luiđijem di Majom.

Izražavajući zadovoljstvo zbog posjete ministra Di Maja, potpredsjednik Vlade je naznačio da je ovaj susret umnogome bitan za Vladu jer se radi o prvoj zvaničnoj posjeti ministra vanjskih poslova Kvinte Crnoj Gori od stupanja na dužnost 42. Vlade Crne Gore.

Potpredsjednik Abazović saopštio je da su odnosi Crne Gore i Republike Italije tradicionalno prijateljski, sadržani intenzivnim kontaktima na visokom i radnom nivou, saradnjom na bilateralnom i multilateralnom planu, kao i kroz strateško partnerstvo u okviru Alijanse.

Razgovarajući o mogućnostima za unapređenje privredne saradnje, Abazović je ukazao na to da je Italija jedan od najznačajnijih spoljnotrgovinskih partnera i stranih investitora u Crnoj Gori. Abazović je naglasio da kroz Sporazum o strateškoj saradnji Italije i Crne Gore, potpisan 2010. godine, treba intenzivirati ekonomsku saradnju i u tom kontekstu istakao značaj koji ,,Podmorski elektroprenosni kabal" ima za ekonomsku saradnju dvije zemlje. Imajući u vidu broj turista iz Italije koji na godišnjem nivou posjeti Crnu Goru, ali i značaj turizma za ekonomiju naše države, potpredsjednik Vlade je istakao i značaj saradnje dvije zemlje u oblasti turizma.

Ministar vanjskih poslova Italije Luiđi di Majo zahvalio se na srdačnom prijemu i iskazao nadu da će u narednom periodu doći do još intenzivnije ekonomske saradnje između dvije prijateljske zemlje. Tokom razgovora, ministar Di Majo je kazao da Crna Gora ima potpunu podršku Italije u evropskim integracijama, kao što ju je imala i tokom pristupanja NATO-u, te iskazao zadovoljstvo što Crna Gora svoju budućnost vidi u Evropskoj uniji.

Tokom sastanka razgovaralo se i o značaju razmjene iskustava između Crne Gore i Italije u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, reformama u oblasti vladavine prava, regionalnoj saradnji, kao i saradnji na nivou univerziteta dvije zemlje.

Konstatovano je da dvije zemlje imaju veoma slične izazove i procese kao i da to može biti važno u razmjeni iskustava dvije zemlje.

KABINET POTPREDSJEDNIKA VLADE

FOTO I VIDEO:
https://flic.kr/s/aHsmV5L1LX