Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

 

Prijava zloupotrebe službenih vozila

 

Počela vakcinacija vakcinom Astra Zeneka

Počela vakcinacija vakcinom Astra Zeneka
Datum objave 01.04.2021 11:18 | Autor Ministarstvo zdravlja | Izvor: Ministarstvo zdravlja

Ispis Štampaj stranicu


Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović primio je danas vakcinu protiv koronavirusa AstraZeneka, čime je i zvančno počela vakcinacija ovom britanskom vakcinom. Vicepremijer je poručio da je vakcinu primio u cilju afirmacije masovne vakcinacije.

- Jedini način da se izborimo sa kovidom jeste da se masovno vakcinišemo. Sad imamo vakcinu i pozivam građane da se vakcinišu. Solucija je jednostavna, da uđemo u sistem vakcinacije i vratimo slobodu. Nadam se da će svijet zajedno pobijediti COVID-19, kazao je potpredsjednik Vlade.

Abazović se zahvalio svima koji se bore protiv koronavirusa i daju svoj maksimum i poručio da je vakcinacija najmanje što građani mogu urade da se oduže medicinskim radnicima koji se bore provi koronavirusa.

- Svi treba da se vakcinišemo jer ćemo jedino tako sačuvati zdravlje i ekonomiju. Crna Gora neće biti poželjna turistička destinacija ako se ne vakcinišemo, naglasio je potpredsjednik Vlade.

Ministarka zdravlja dr Jelena Borovinić Bojović ponovo je apelovala na građane da se vakcinišu protiv koroavirusa i poručila da je svaka vakcina efikasna i bezbjedna. Ona je najavila da se očekuju nove količine vakcina AstraZeneka, kao i da stižu nove doze Sinofarm i Sputnjik V vakcina.

- Kompletna vakcinacija je organizovana da budu dostupne sve vakcine. Masovna imunizacija trebalo bi da krene oko 20.aprila kada se očekuje dolazak preko 200.000 doza Sinofarm vakcina, nove količine AstraZeneke i Fajzerove vakcine, kao i 50.000 dogovorenih doza Sputnjik V, najavila je ministarka zdravlja.

Ministarka Borovinić Bojović je naglasila da svi treba da budemo svjesni da se radi o globalnom problemu iz kojeg možemo izaći samo zajedno.

Šefica Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u Crnoj Gori dr Mina Brajović saopštila je da svi raspoloživi dokazi ukazuju da je AstraZeneka bezbjedna i da se tokom administriranja milionskih doza uočavaju tromboze zgrušavanja krvi, ali da je to u okvirima očekivanog.

- Mediji su svih ovih mjeseci davali vanredan doprinos odgovoru na COVID-19 i zahvaljujem se na njihovom velikom trudu da na objektivan i blagovremen način plasiraju naše poruke koje su nepromijenjene, rekla je dr Brajović i pozvala građane da nastave da poštuju epidemiološke mjere.

Direktor Doma zdravlja Podgorica dr Danilo Jokić kazao je da je punkt za vakcinaciju u Muzičkom centru urađen u veoma kratkom roku, da će se tu vakcinisati zaposleni u medijima i prosvjeti. On je apelovao da proces imunizacije bude završen u što kraćem roku jer je to, kako je kazao, jedan od načina da se zaustavi ova pošast.

Novinarka Tv Prva Anđela Šestović nakon primanja vakcine kazala je da se za sada osjeća dobro i da nije imala dilemu da li da primi AstraZeneku.

- Razvoj vakcine pratimo od marta i nisam imala nikakvu dilemu. Vrlo sam dobro upoznata sa svim njenim svojstvima kao novinar. Uvijek treba da stojimo u prvom redu sa zdravstvenim radnicima, kazala je Šestović.

MINISTARSTVO ZDRAVLJA