Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

 

Prijava zloupotrebe službenih vozila

 

Izjava ministarke odbrane prof. dr Olivere Injac povodom 72. godišnjice od osnivanja NATO

Izjava ministarke odbrane prof. dr Olivere Injac povodom 72. godišnjice od osnivanja NATO
Datum objave 04.04.2021 12:35 | Autor Biro za odnose sa javnošću MO | Izvor: Ministarstvo odbrane

Ispis Štampaj stranicu


Danas Sjevernoatlantska alijansa proslavlja 72. godišnjicu od potpisivanja osnivačkog sporazuma u Vašingtonu. Ovaj datum je ujedno važan podsjetnik da NATO predstavlja ne samo najsnažniji politički i vojni savez u istoriji, već da je to prije svega organizacija koja je nastala na temelju ideje i vizije univerzalnog prava na slobodu koja je uokvirena fundamentalnim demokratskim principima. Osnovni stub na kojem se temelji partnerstvo sada već 30 država članica je kolektivna odbrana i sadržan je u članu 5 Vašingtonskog ugovora kojim se napad na jednu državu članicu NATO-a tretira kao i napad na sve ostale.
 
Biti dio jednog takvog sistema je privilegija za državu Crnu Goru i važno je istaći da već u junu obilježavamo četvrtu godišnjicu pristupanja Sjevernoatlantskoj alijansi. Osim prilike da dijeli zajedničke ideje i vizije zapadnih demokratija, Crna Gora je stekla mogućnost da kroz ravnopravno učešće u procesu donošenja odluka po principu konsenzusa utiče na kreiranje globalnih bezbjednosnih politika.

U cilju afirmacije principa kredibilnog i pouzdanog savezništva, Crna Gora pruža konkretan doprinos zajedničkim naporima Alijanse na planu jačanja kolektivne bezbjednosti i očuvanja mira. Konkretno, pripadnici 5. kontingenta Vojske Crne Gore učestvuju u okviru Multinacionalne borbene grupe, kao dio NATO misije Ojačanog isturenog prisustva (eFP) u Letoniji. U misiji na Kosovu su pripadnici Ministarstva i Vojske, a u toku je i priprema za upućivanje prvog predstavnika u okviru NATO misije u Iraku. Važno je, takođe, podsjetiti na uspješno okončano angažovanje crnogorskih vojnika u misijama ISAF i Odlučna podrška u Avganistanu, koje je trajalo punu deceniju i gdje je učestvovao ukupno 21 kontigent sa više od 550 pripadnika. Ovo iskustvo je bilo od presudnog značaja za razvoj čitavog spektra vojnih sposobnosti, posebno u segmentu dostizanja interoperabilnosti sa oružanim snagama različitih NATO partnerskih država.

Što se tiče aktuelnih bezbjednosnih izazova, rizika i prijetnji sa kojima se suočavamo danas, čini se da oni poprimaju globalni karakter više nego ikada ranije, što ujedno upućuje na važnost očuvanja transatlantskog jedinstva i kohezije unutar samog NATO-a. Svjesni činjenice da je u zajedništvu i jedinstvu snaga, Crna Gora ostaje posvećena punom doprinosu sistemu kolektivne bezbjednosti kroz afirmaciju vrijednosti koje Sjevernoatlantska alijansa baštini, ali i kroz dalja ulaganja u sektor odbrane kako bi se postojeći odbrambeni kapaciteti dodatno unaprijedili.

  
MINISTARSTVO ODBRANE