Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

 

Prijava zloupotrebe službenih vozila

 

Sastanak ministra Mitrovića sa ministrom Tomislavom Momirovićem

Sastanak ministra Mitrovića sa ministrom Tomislavom Momirovićem
Datum objave 06.04.2021 13:30 | Autor Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma | Izvor: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma

Ispis Štampaj stranicu


Ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, prof. dr Ratko Mitrović i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije Tomislav Momirović održali su prvi zvanični sastanak resornih ministara, od formiranja novog saziva Vlade i u Srbiji i u Crnoj Gori. Razgovarano je na temu unapređenja saradnje dvije zemlje u oblasti prostornog planiranja i urbanizma, uz tradicionalno važna pitanja saobraćaja i infrastrukture gdje Srbija i Crna Gora imaju projekte u realizaciji za naredni period.

Momirović je iskazao zadovoljstvo što ima priliku da u novom sazivu Vlade Crne Gore ugosti ministra Mitrovića i delegaciju Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, ističući da su za Srbiju dobrosusjedski odnosi u regionu od velikog značaja, posebno zbog bliskosti naroda Srbije i Crne Gore.

Ministri su dogovorili dalje aktivnosti na operativnom nivou, koje bi rezultirale potpisivanjem sporazuma o saradnji Crne Gore i Srbije u oblasti prostornog planiranja i urbanizma.

"Prostor je najvažniji resurs koji imamo i veoma je važno kako ćemo upravljati njime. Jedan od prioriteta Ministarstva na čijem sam čelu je izgradnja nacionalnog informacionog sistema o prostoru, što je neophodan preduslov za izradu kvalitetnijih prostornih planova i obaveza Crne Gore prema Evropskoj uniji, u skladu sa Inspire direktivom.", kazao je ministar Mitrović.

On je naglasio da Ministarstvu predstoji ozbiljan posao da, u saradnji sa javnim preduzećima, lokalnim samoupravama i stručnim institucijama, uspostavi bazu podataka koja će koristiti ne samo planerima, nego i drugim strukama i institucijama, i koja će kao centralizovan sistem pružati cjelovite informacije o prostoru.

“Za taj posao su neophodne dodatne obuke. U tom smislu, razmjena iskustva sa Srbijom i institucijama u Srbiji koje se bave prostornim planiranjem i urbanizmom za nas su veoma korisna”, rekao je Mitrović.

Na sastanku je razgovarano i o ekonomskim odnosima i realizaciji infrastrukturnih projekata koji će omogućiti dalje povezivanje regiona.

Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma