Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

 

Prijava zloupotrebe službenih vozila

 

Predsjednik Francuske Republike Emanuel Makron pisao premijeru Krivokapiću: Francuska je uz vas

Predsjednik Francuske Republike Emanuel Makron pisao premijeru Krivokapiću: Francuska je uz vas
Datum objave 07.04.2021 17:42 | Autor KABINET PREDSJEDNIKA VLADE

Ispis Štampaj stranicu


Predsjednik Francuske Republike Emanuel Makron uputio je pismo predsjedniku Vlade Crne Gore, prof. dr Zdravku Krivokapiću. Pismo francuskog predsjednika prenosimo integralno:

PREDSJEDNIK FRANCUSKE REPUBLIKE

U Parizu, 02. aprila 2021. godine

Uvaženi predsjedniče Vlade,

Želim da vam zahvalim na pismu i uputim najsrdačnije želje za uspješno obavljanje dužnosti predsjednika Vlade Crne Gore, nakon jedinstvenog načina smjene vlasti.

Budite uvjereni da je Francuska uz vas u situaciji kada se vaša zemlja suočava sa izazovima, pandemijom, ali i sa izazovima jačanja vladavine prava, ekonomskog i društvenog razvoja. U okviru francuske strategije za Zapadni Balkan, koju u svom pismu navodite, Francuska agencija za razvoj (ADF) će u ovoj godini započeti aktivnosti u Crnoj Gori projektom od 50 miliona eura, kako bi podržala finansiranje malih i srednjih preduzeća i opština, u skladu sa ciljevima održivog razvoja.

U potpunosti podržavam evropsku perspektivu Crne Gore i zemalja Zapadnog Balkana. Možete računati na podršku Francuske tokom sprovođenja neophodnih reformi. Kao što znate, naša ambasada i francuska ekspertkinja, koja je na raspolaganju vašoj Vladi, angažovani su u Podgorici s tim ciljem. Pored njih se i operativna služba, Francuska eskpertiza, može koristiti, naročito u okviru evropskih projekata. Ona se već koristi za potrebe jednog projekta podrške za pravosuđe i borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, za koji se nadam da će biti mogućnosti da se implementira.

Nadalje, želim da naši bilateralni odnosi i ubuduće jačaju. Predstojeća posjeta crnogorskog ministra vanjskih poslova Parizu će tome i doprinijeti.

Kao što ste i predložili, bilo bi mi drago da o ovim različitim temama sa Vama porazgovaram putem video ili telefonskog poziva.

Još jednom Vam čestitam i molim Vas, gospodine predsjedniče Vlade, da primite izraze mog dubokog poštovanja.

Emanuel Makron

Pismo predsjednika Francuske Republike Emanuela Makrona