Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

 

Prijava zloupotrebe službenih vozila

 

Abazović sa predstavnicima romskih organizacija: Preduzećemo konkretne aktivnosti za poboljšanje položaja romske zajednice

Abazović sa predstavnicima romskih organizacija: Preduzećemo konkretne aktivnosti za poboljšanje položaja romske zajednice
Datum objave 08.04.2021 14:03 | Autor Kabinet potpredsjednika Vlade

Ispis Štampaj stranicu


Potpredsjednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović povodom Svjetskog dana Roma sastao se danas sa predstavnicima romskih nevladinih organizacija: Elvisom Berišom iz NVO „Phiren Amenca“ iz Podgorice, Samirom Jahom iz NVO „Mladi Romi“ iz Podgorice i Fanom Delijom iz NVO „Centar za romske inicijative“ iz Nikšića. Sastanku, pored predstavnika pomenutih NVO, prisustvovao je i Sokolj Beganaj iz Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava.

Predstavnici romske zajednice zahvalili su se potpredsjedniku Abazoviću na prijemu i prilici da ga na Svjetski dan Roma upoznaju sa njihovim položajem, aktivnostima u prethodnom periodu i najakutnijim problemima sa kojima se romska zajednica susrijeće.

Predstavnici romske zajednice su ukazali na najznačajnije probleme koje Romi i Egipćani imaju u Crnoj Gori, konstatujući da su to univerzalni problemi sa kojima se njihovi sunarodnici suočavaju svugdje u svijetu.

Na sastanku je naglašena i važnost političke reprezentacije Roma i Egipćana, čime bi se na bolji način artikulisali problemi, te je u tom smislu skrenuta pažnja na potrebu izmjene Zakona o izboru odbornika i poslanika koji ih, kako su kazali, po trenutnom zastupljenom modelu, diskriminiše. Predstavnici romskih organizacija upoznali su potpredsjednika Vlade i sa brojem, položajem i problemima sa kojima se Romi i Egipćani susrijeću u obrazovnom sistemu i važnosti da svako romsko dijete bude dio školskog sistema. Takođe, predstavnici Roma skrenuli su pažnju na probleme stanovanja i dosadašnje politike getoizacije Roma i Egipćana.

Takođe, skrenuvši pažnju na važnost romskog civilnog sektora i značaj njihovog doprinosa u razvoju i inkluziji zajednice, oni su ukazali i na problem preopterećenosti inicijativama, aktima i dokumentima koji ostaju isključivo deklarativni, te tako izostaje adekvatna realizacija i implementacija.

Predstavnici romskih organizacija skrenuli su pozornost i na važnost otvaranja Skloništa za žrtve dječjih ugovorenih brakova i Kancelarije za borbu protiv anticiganizma.

Potpredsjednik Abazović je u ime Vlade i u svoje ime čestitao pripadnicima romske zajednice Svjetski dan Roma. Potpredsjedik je naveo da ovaj dan treba da bude povod za označavanje jednog novog početka saradnje između Vlade i romske zajednice, u kojoj Vlada treba da pokaže više senzibiliteta prema svim zajednicama, a naročito prema onim najranjivijim. Abazović je pohvalio entuzijazam i posvećenost koje predstavnici ovih NVO imaju u cilju inkluzije romske zajednice.

Razmatrani su i modeli za unaprijeđenje položaja, inkluzije i ali i načini da se država pozabavi sa problemima dječjeg prosjačenja, ugovorenih brakova, trgovinom ljudima i anticiganizmom kao oblikom rasizma.

Na sadržajnom sastanku su dogovorene i konkretne aktivnosti koje će Kabinet potpredsjednika Vlade preduzeti povodom olakšanja upisa Roma i Egipćana u visokoškolske ustanove i odlučnije borbe protiv ugovorenih brakova.

KABINET POTPREDSJEDNIKA VLADE