Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

 

Prijava zloupotrebe službenih vozila

 

Ministar Bojanić sa Potpredsjednicom Vlade Republike Srbije: Stabilnost energetskog sistema najvažnija za dalji privredni i ekonomski razvoj

Ministar Bojanić sa Potpredsjednicom Vlade Republike Srbije: Stabilnost energetskog sistema najvažnija za dalji privredni i ekonomski razvoj
Datum objave 12.04.2021 17:12 | Autor MKI | Izvor: Ministarstvo kapitalnih investicija

Ispis Štampaj stranicu


Ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić sastao se danas u Beogradu sa potpredjsednicom Vlade Srbije i ministarkom rudarstva i energetike, prof. dr Zoranom Mihajlović i sa njom razgovarao o saradnji dvije države u rudarskom i energetskom sektoru.

Ministar Bojanić je rekao da se razgovaralo o dosta tema i da mu je drago da prvi od zvaničnih susreta u regionu ima u Beogradu, jer je Crna Gora u ekonomskoj saradnji najviše upućena na Srbiju.

“Ovo je dugogodišnja saradnja, puno projekata je već rađeno na obostrano zadovoljstvo, otvaraćemo nove. Imamo slična iskustva sa obnovljivim izvorima i puno je prostora za razvoj novih. Crna Gora je bogata suncem i vjetrom, to hoćemo da iskoristimo. Cilj nam je da dalje produbimo ekonomsku saradnju, jer samo energetski bogate zemlje su i ekonomski bogate i važno je da se dalje razvijamo u tom pravcu. Ovo je samo početak, spremni smo da pokrenemo mnogo zajedničkih projekata”, rekao je Bojanić.

Potpredsjednica Vlade Republike Srbije je ovim povodom izjavila da je ponosna na postojeće projekte sa Crnom Gorom, te da se danas razgovaralo i o novim potencijalnim projektima.

“Razgovarali smo o ekonomskoj regionalnoj saradnji, jer nema ekonomske stabilnosti niti privrednog razvoja bez stabilnosti elektroenergetskog sistema. Danas je bilo riječi i o našoj saradnji u visokonaponskoj mreži, izgradnji Transbalkanskog koridora, koji smo mi započeli. Razgovarali smo i o novim kapacitetima, dakle o izgradnji hidroelektrane za koju se trenutno radi projektno-tehnička dokumentacija, ali i o tome na koji način možemo da imamo još bolju saradnju u obnovljivim izvorima energije, o otvaranju poglavlja i reformisanju preduzeća. Danas smo dogovorili da formiramo operativne timove koji će našu saradnju pretočiti u realizaciju, od čega će građani obije države imati koristi. Ponavljam, stabilnost energetskog sistema je broj jedan za dalji razvoj”, rekla je ona.

Ministri su nakon tet-a-tet sastanka održali sastanak delegacija Ministarstva rudarstva i energetike Srbije i Ministarstva za kapitalne investicije Crne Gore i po završetku sastanka potpisali Memorandum o razumijevanju i saradnji u oblasti energetike i rudarstva između dva ministarstva.

MINISTARSTVO KAPITALNIH INVESTICIJA