Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

 

Prijava zloupotrebe službenih vozila

 

Susret ministra Bojanića sa direktorom Stalnog sekretarijata transportne zajednice Matejom Zakonjšekom

Susret ministra Bojanića sa direktorom Stalnog sekretarijata transportne zajednice Matejom Zakonjšekom
Datum objave 13.04.2021 09:03 | Autor MKI | Izvor: Ministarstvo kapitalnih investicija

Ispis Štampaj stranicu


Ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić, tokom posjete Beogradu, sastao se sa direktorom Stalnog sekretarijata transportne zajednice Matejom Zakonekom u vezi sa unapređenjem regionalne transportne mreže i vezama Crne Gore sa susjednim zemljama.

Ministar Bojanić je izrazio riječi podrške za napore koje transportna zajednica ulaže na polju uspostavljanja zajedničkih graničnih prelaza. Potpisivanje bilateralnih ugovora o zajedničkim graničnim prelazima donijelo bi višestruke benefite našim građanima: unaprijeđenu koordinaciju, uklanjanje nepotrebnih kontrola, optimizaciju resursa kao i reducirano vrijeme čekanja.

Kontrole na jednom graničnom prelazu su najnapredniji primjer u oblasti regionalne saradnje što bi omogućilo olakšice prilikom putovanja na području zapadnog Balkana, poručio je Zakonjšek. Sagovornici su razgovarali o uspostavljanju kontrola na jednom mjestu, na graničnom prelazu Dobrakovo/Gostun, koji je glavni prelaz između Srbije i Crne Gore a lociran je na TEN-T-ovom jezgru same mreže.

Sporazumi koji propisuju regulativu vezano za granične prelaze moraju ići uporedo sa infrastrukturnim unapređenjima. Crna Gora i Srbija su potpisale ugovor 2011 ali se taj ugovor, uslijed nedostatka adekvatnih kapaciteta, još uvijek ne sprovodi. Sastanak je ujedno bio i prilika da se povede razgovor i o napretku u vezi sa pomenutim ugovorom. Kada se dođe do zajedničkog rješenja, građani će imati priliku da uživaju benefite zajedničkog željezničkog graničnog prelaza u Bijelom Polju.

U nastavku razgovora, u vezi sa ugovorima po osnovu zajedničkih graničnih prelaza, Stalni sekretarijat transportne zajednice će nastaviti da podržava stvaranje zajedničkog tržišta za željeznički prevoz. S obzirom da se radi o malom trzištu a da su zemlje pojedinačno nedovoljno spremne da samostalno razvijaju željeznički sistem, jedino rješenje je otvaranje na regionalnom nivou. Sve ovo bi doprinijelo dodatnom podsticaju za poboljšanje kooperacije kod upravljačkih infrastruktura, ali takođe i samim poduhvatima u oblasti željezničkog saobraćaja koji bi zasigurno, u buducnosti, bio konkurentan na regionalnom kao i na EU nivou. Uzajamno priznavanje željezničkih dokumenata: operativne licence, bezbijedonosni sertifikati, vozačke dozvole i dozvole za kategoriju vozila - su samo neki od preduslova za otvaranje tržista.

Ministar Bojanić je tokom razgovora informisao g. Zakonjšeka o progresu u vezi sa radovima na dionici auto-puta Bar-Boljare. Ta dionica je dio rute 4 TEN-T jezgrene mreže, koja je prioritet u okviru ekonomskog i investicionog plana EU za zapadni Balkan. G. Zakonjšek i ministar Bojanić su se složili da bi obostrana saradnja sa internacionalnim partnerima dovela do ubrzanja same implementacije u vezi sa jednim od najizazovnijih infrastrukturnih projekata u crnogorskoj istoriji.

MINISTARSTVO KAPITALNIH INVESTICIJA