Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

 

Prijava zloupotrebe službenih vozila

 

Sastanak ministra Bojanića sa ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije Tomislavom Momirovićem

Sastanak ministra Bojanića sa ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije Tomislavom Momirovićem
Datum objave 13.04.2021 13:43 | Autor MKI | Izvor: Ministarstvo kapitalnih investicija

Ispis Štampaj stranicu


Ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić sastao se danas sa ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije Tomislavom Momirovićem sa kojim je razgovarao o najvažnijim aspektima saradnje u oblasti infrastrukturnih projekata, željezničkog i avio saobraćaja.

Ministri su prvobitno razgovarali o toku projekta izgradnje autoputa E-763: Požega-Boljare, koji od izuzetnog značaja za razvijanje putne komunikacije i dalje povezivanje regiona. S tim u vezi, ministar Bojanić informisao je ministra Momirovića o trenutnom statusu aktivnosti i planovima na projektu sa crnogorske strane do granice kod Boljara. Beograd - Južni Jadran od izuzetne je važnosti za obije države, jer ne samo da predstavlja vezu između Srbije i Crne Gore,  već i u širem kontekstu povezaće Rumuniju, Srbiju, Crnu Goru i Italiju, zaključili su ministri tokom sastanka.

Ministar Bojanić je istakao da crnogorska strana za cilj ima da se što prije nastave planirane aktivnosti na izgradnji auto-puta između Crne Gore i Srbije, i s tim u vezi danas je dogovoreno da se već u maju ove godine potpiše sporazum o formiranju zajedničkih timova koji će raditi na definisanju kontaktnih tačaka budućeg auto-puta kod Boljara.

,,Po pitanju željezničke infrastrukture imaćemo zajedničke radove i projekte, a u narednih par mjeseci ćemo u Bijelom Polju imati i zajednički  granični prelaz, ukidaju se duple granice, što će smanjiti sve carinske administrativne procedure'' rekao je Bojanić.

MKI

Po pitanju saradnje u aviosaobraćaju, ministar Bojanić je napomenuo da će Crna Gora povodom slučaja nacionalne avio kompanije Montenegro Airlines uprkos prethodnim problemima, riješiti sve zaostale finansijske obaveze, dodavši da uskoro počinju letovi nove nacionalne avio kompanije, koji se na relaciji između Crne Gore i Srbije očekuju u junu ove godine 

,,Nova avio kompanija ToMontenegro radi na tome da što pre uspostavimo vazdušni saobraćaj Podgorica-Beograd i Tivat-Beograd, jer svakako su se te dvije destinacije pokazale kao ekonomski najisplativije i najkorisnije po pitanju ekonomske saradnje i protoka ljudi a naročito su važne za turističku privredu Crne Gore'' istakao je Bojanić.

Ministar Momirović je istakao da je od brojnih državnih investicija u Srbiji u domenu željezničke infrastrukture, putnog, vodnog i aviosaobraćaja, jedan od ključnih onaj koji će da spoji Beograd i Podgoricu na auto-putu Miloš Veliki: ,,Sada izvodimo radove na dionici od Čačka do Požege a vrlo brzo se spremamo da potpišemo komercionalni ugovor za dio puta od Požege preko Arilja, Ivanjice, Duge Poljane do Boljara. To je dionica od 107 kilometara, za nas jako značajna i strateški važna, jer ukoliko mi povežemo i približimo Srbiju i Crnu Goru, Beograd sa Barom, mi potpuno podižemo ekonomske perspektive građana naše dvije države’'.

MINISTARSTVO KAPITALNIH INVESTICIJA