Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

 

Prijava zloupotrebe službenih vozila

 

Premijer Krivokapić - Ombudsman Bjeković: Smiriti tenzije i očuvati temeljne građanske principe

Premijer Krivokapić - Ombudsman Bjeković: Smiriti tenzije i očuvati temeljne građanske principe
Datum objave 13.04.2021 16:18 | Autor KABINET PREDSJEDNIKA VLADE

Ispis Štampaj stranicu


Smirivanje tenzija i normalizacija odnosa u društvu trenutno su ključni izazovi i zadaci svima koji iskreno vole i poštuju Crnu Goru, ocijenjeno je na sastanku predsjednika Vlade, prof. dr Zdravka Krivokapića i Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore Siniše Bjekovića.

U razgovoru povodom aktuelnih dešavanja u Crnoj Gori, kao i kroz razmjenu informacija u vezi sa pretpostavkama za optimalno funkcionisanje institucije Zaštitnika u uslovima širenja mandata, iskazana je potreba da se intenziviraju napori na prevazilaženju otvorenih pitanja, koja duboko dijele javnost i podstiču klimu netolerancije i nasilja.

Premijer je obavijestio zaštitnika o mjerama preduzetim na obezbjeđenju stabilnosti, očuvanju javnog reda i mira, te poštovanju osnovnih prava i sloboda građana/ki, iskazujući spremnost za dalji podsticaj dijaloga među svim zainteresovanim stranama, na svim nivoima, u uslovima uzavrelnih političkih strasti.

Premijer Krivokapić istakao je da je društvu potrebno više tolerancije i dobronamjernosti, naročito od strane onih koji imaju visoke i prepoznatljive pozicije u političkom i kulturnom životu Crne Gore.

„Ako ne krenemo putem dijaloga i tolerancije, doći ćemo u situaciju da ne zaslužujemo ničiju pažnju. Vrlo lako možemo postati žrtve mržnje i šovinizma, a što nije cilj nijedne društvene zajednice. Naprotiv!“, izričit je Krivokapić.

Predsjednik Vlade podsjetio je Zaštitnika Bjekovića da su, od strane neodgovornih pojedinaca, takoreći po prvi put javno otvorene podjele kojih nije bilo ni u najteže vrijeme ratnih dešavanja u bivšoj Jugoslaviji, a što nije u crnogorskoj tradiciji. Krivokapić je naglasio da je krajnje vrijeme da se svi društveni subjekti koji posredno i neposredno utiču na formiranje društvenog ambijenta udruže u zajedničkom interesu, te da „ puko nadgornjavanje ne vodi ničemu“.

Sagovornici su saglasni da su očuvanje temeljnih građanskih principa, kao što su dobri međuljudski odnosi, uvažavanje nacionalnih, vjerskih i etničkih razlika i osobenosti, suživot i tolerancija – neprikosnovene vrijednosti kojima se moraju podrediti lični, ali i institucionalni ciljevi i ambicije. Ukazano je na ozbiljnost momenta i važnost preuzimanja odgovornosti da se dodatnim naporima, ličnim primjerima i autoritetima prevaziđu nagomilani problemi i pokrenu pozitivne promjene.

“Mjera patriotizma ogleda se u stepenu ostvarivanja i poštovanja prava i sloboda svih građana, bez razlike i bez izuzetka. Ne možemo sebi dopustiti luksuz da zbog dnevno-političkih podjela pokvarimo teško stečene pozicije i rezultate napredovanja u evroatlantskim integracijama i željenom napretku zemlje”, rekao je Zaštitnik Bjeković.

On je podsjetio na brojne reakcije institucije povodom tenzičnih događaja kojima se ugrožavaju demokratske vrijednosti i koncept vladavine prava, ukazujući još jednom na važnost sprovođenja konsultacija sa zainteresovanim stranama u procesu donošenja važnih političkih odluka.

KABINET PREDSJEDNIKA VLADE