Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

 

Prijava zloupotrebe službenih vozila

 

Abazović na otvorenoj debati povodom Zakona o državnom tužilaštvu: Nijedan pojedinac ne može biti iznad države i njenih nacionalnih interesa

Abazović na otvorenoj debati povodom Zakona o državnom tužilaštvu: Nijedan pojedinac ne može biti iznad države i njenih nacionalnih interesa
Datum objave 19.04.2021 13:25 | Autor KABINET POTPREDSJEDNIKA VLADE

Ispis Štampaj stranicu


Vlada Crne Gore organizovala je danas prvu u nizu debata na temu Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Državnom tužilaštvu.

Na otvaranju debate uvodno izlaganje imao je potpredsjednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović, koji je naveo da je ovo početak jednog procesa koji će se nastaviti tokom ove i narednih nedjelja. Potpredsjednik Abazović je naglasio da ovaj Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Državnom tužilaštvu kopča između prošlih prijedloga Skupštine Crne Gore i onoga što su potrebe Vlade Crne Gore, a koje se naročito vežu za integracioni proces i poglavlja 23 i 24. Govoreći da ove izmjene i dopune Zakona nijesu usmjerene protiv bilo koga, potpredsjednik Abazović je saopštio da je Crnoj Gori potrebna veća vladavina prava i da nijedan pojedinac ne može biti iznad države i njenih nacionalnih interesa.

Obrazlažući tekst Nacrta Zakona, potpredsjednik Abazović je naglasio da se nakon dostavljenog mišljenja Venecijanske komisije odustalo od Zakona o tužilaštvu za organizovani kriminalu i da je to najveći iskorak koji je usaglašen sa parlamentarnom većinom. Potpredsjednik Abazović je naglasio da se ovim Nacrtom mijenjaju kriterijumi za izbor u Tužilačkom savjetu, te da Venecijanska komisija nije imala ništa protiv takve rekompozicije.

Potpredsjednik Abazović je naveo da je usvajanje ovog Nacrta izmjena i dopuna Zakona ključ za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije na visokom nivou i da Crna Gora bez ovih promjena ne može dalje razvijati.
Nakon izlaganja potpredsjednika Vlade Abazovića, govorio je vršilac dužnosti Vrhovnog državnog tužioca Ivica Stanković.

U debati su učestvovali i Zoran Vujičić iz NVO Građanska alijansa, zastupnica Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava, Valentina Pavličić, Boris Marić iz NVO Centar za građanske slobode, kao i predsjednik Upravnog odbora Instituta alternativa Stevo Muk, direktorica Centra za demokratiju i ljudska prava Milena Bešić, advokat Mitar Šušić i državna tužiteljka u Vrhovnom državnom tužilaštvu Jelena Đaletić.

KABINET POTPREDSJEDNIKA VLADE