Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

 

Prijava zloupotrebe službenih vozila

 

Injac-Tonin: Crna Gora i Slovenija ostaju snažno posvećene savezničkim naporima na planu očuvanja regionalne i međunarodne bezbjednosti

Injac-Tonin: Crna Gora i Slovenija ostaju snažno posvećene savezničkim naporima na planu očuvanja regionalne i međunarodne bezbjednosti
Datum objave 20.04.2021 19:40 | Autor Biro za odnose sa javnošću MO | Izvor: Ministarstvo odbrane

Ispis Štampaj stranicu


Ministarka odbrane prof. dr Olivera injac sastala se, tokom zvanične posjete Ministarstvu odbrane Republike Slovenije, sa ministrom odbrane te zemlje mr Matejom Toninom.

Tokom susreta sa ministrom Toninom, ministarka Injac je izrazila zadovoljstvo dinamikom razvoja sadržajne bilateralne saradnje Crne Gore i Republike Slovenije u oblasti odbrane, kao i vidljivog unaprjeđenja iste u okviru Alijanse. Posebno je istakla značaj sveukupne slovenačke podrške naporima Crne Gore tokom reformskog pristupnog procesa u NATO. Injac je naglasila da se odbrambena saradnja dvije zemlje kontinuirano unapređuje, naročito na polju razmjene iskustava, obuke kadrova, zajedničkih treninga i vojnih vježbi, kao i u okvirima regionalnih inicijativa. Dodatno je iskazala i spremnost Ministarstva odbrane Crne Gore za razvoj saradnje u oblasti zajedničkih obuka dvije vojske, materijalnih resursa, sajber bezbjednosti, vazduhoplovstva, kao i saradnje u oblasti nabavki i finansija.

Crna Gora i Slovenija ostaju snažno posvećene savezničkim naporima na planu očuvanja regionalne i međunarodne bezbjednosti, što je od strateškog značaja za dalje jačanje povjerenja i projektovanje stabilnosti regiona Zapadnog Balkana, saglasni su ministarka Injac i ministar Tonin.

U tom kontekstu, ministarka Injac je izrazila zadovoljstvo saradnjom vojski dvije zemlje u okviru Multinacionalne borbene grupe u Letoniji, kao doprinos ojačanom prisustvu na istoku (eFP), kao i povodom planirane saradnje u okviru NATO snaga za brzi odgovor (NRF). Injac je kazala i da je ovaj vid saradnje od nemjerljivog značaja za Crnu Goru, te naglasila činjenicu da zajedničko prisustvo u Letoniji umnogome doprinosi jačanju povjerenja i interoperabilnosti dvije vojske.

Ministar Tonin je istakao da Crna Gora može računati na Republiku Sloveniju kao pouzdanog partnera u svim oblastima i da je današnji susret odlična prilika za definisanje smjerova daljeg intenziviranja saradnje. Tonin je poručio da je zadovoljan izvanrednim bilateralnim odnosima dvije zemlje u oblasti odbrane, ističući da uspjesi Crne Gore, njen ulazak u NATO i odlična pozicija na putu ka EU, predstavljaju istaknut primjer za ostale zemlje regiona Zapadnog Balkana, koje teže NATO i EU integracijama.

Sagovornici su ukazali i na značaj regionalne saradnje kao jednog od spoljnopolitičkih prioriteta Crne Gore i Republike Slovenije, te u tom kontekstu, istakli važnost saradnje dvije zemlje u okviru regionalnih inicijativa kao što su Jadransko- jonska inicijativa, Balkanska namjenska jedinica (BMTF), SEDM (South-Eastern Europe Defence Ministerial), Američko-jadranska povelja (A5), a koje omogućavaju posvećenost i dosljednost među državama koje dijele iste interese i suočavaju se sa sličnim izazovima.
 
Kao veoma značajna, naglašena je i saradnja mornarica u okviru ADRION inicijative. Na vježbi ADRION LIVEX, čije je održavanje planirano i ove godine, Mornarica Vojske Crne Gore učestvuje zajedno sa zemljama članicama Jadransko-jonske inicijative.