Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

 

Prijava zloupotrebe službenih vozila

 

Kabinet predsjednika Makrona: Francuska kao prijatelj i partner stoji uz Crnu Goru

Kabinet predsjednika Makrona: Francuska kao prijatelj i partner stoji uz Crnu Goru
Datum objave 21.04.2021 17:02 | Autor MVP | Izvor: Ministarstvo vanjskih poslova

Ispis Štampaj stranicu


„Francusku percipiramo kao prijatelja i partnera, zalažemo se za intenziviranje aktivnosti koje će doprinijeti kreiranju operativnih mehanizama saradnje“, poručio je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović na sastanku sa Izabel Dimon, savjetnicom za kontinentalnu Evropu i Tursku u Kabinetu francuskog predsjednika Emanuela Makrona.

U kontekstu dobrih bilateralnih odnosa, šef crnogorske diplomatije istakao je značaj promocije i unapređenja političkog dijaloga između dvije zemlje izrazivši zadovoljstvo komunikacijom na međudržavnom nivou. „Radujemo se predstojećem video pozivu premijera Krivokapića i predsjednika Makrona, za koji sam siguran da će dodatno podstaknuti realizaciju zajedničkih planova i potvrditi posvećenost naših država ključnim demokratskim vrijednostima poput vladavine prava, ljudskih prava i borbe protiv korupcije”, kazao je ministar Radulović, podsjetivši na nedavnu poruku ohrabrenja Makrona upućenu crnogorskom premijeru da je Francuska uz našu zemlju, kao i da u potpunosti podržava njenu evropsku perspektivu.

Savjetnica u Kabinetu predsjednika Dimon pozdravila je dosadašnje aktivnosti Crne Gore usmjerene ka kvalitetnom ispunjavanju obaveza na evropskom putu i ubrzanju integracionog procesa. Kako je istakla, Francuska će podržati svaku inicijativu koja doprinosi unapređenju pravnog ambijenta, kao osnove za društveno-ekonomski razvoj. Kada je riječ o konkretnim programima podrške, ona je podsjetila da će Francuska agencija za razvoj (AFD) ove godine započeti aktivnosti u Crnoj Gori u skladu sa ciljevima održivog razvoja, kroz projekat vrijedan 50 miliona eura, „što je jasan dokaz naše posvećenosti bilateralnoj saradnji“.

Uz ocjenu da je saradnja dvije zemlje dodatno osnažena savezništvom u NATO sa posebnim fokusom na zajednički angažman u okviru Berlinskog procesa, usmjerenog na jačanje stabilnosti Zapadnog Balkana i punopravno članstvo Regiona u EU, istaknuto je da će Francuska nastaviti da ekpertizom podržava Crnu Goru i države Zapadnog Balkana. Podrška će se odnositi na sprovođenje reformi u osjetljivim oblastima poput vladavine prava, ekonomskog i društvenog razvoja.

Dimon je istakla da u borbi protiv pandemije Francuska ulaže značajne napore kako bi vakcinacija u EU bila brža, kao i da posredstvom Covax mehanizma, u koji je uložila 100 miliona eura, želi učestvovati u ostvarenju istog cilja na Zapadnom Balkanu. Takođe, rekla je da kvalitetne odnose sa Crnom Gorom njena zemlja potvrđuje i najavom bilateralne donacije medicinske opreme za borbu protiv COVID-19.

Sagovornici su takođe razgovarali o potrebi dinamizacije zajedničkih napora u cilju snaženja saradnje u oblastima turizma, ekonomije, investicija, bankarskog sektora i održivih izvora energije. Na tom fonu, dogovoren je nastavak komunikacije u periodu koji slijedi.

Tokom trećeg dana radne posjete ministra Radulovića Parizu, održan je sastanak sa predstavnicima crnogorske dijaspore u Francuskoj. Šef diplomatije istakao je značaj koji ova zajednica ima za maticu, te upoznao sagovornike sa planovima Ministarstva usmjerenih na stvaranje uslova za veću inkluziju crnogorskih građana koji žive i rade u inostranstvu. Takođe, ukazano je na značaj nastavka saradnje sa Ministarstvom prosvjete, nauke, kulture i sporta, kako bi taj resor podržao školu za djecu naših iseljenika, kao i intenziviranja saradnje sa Upravom za dijasporu na konkretnim projektima. Radulović je na sastanku iskazao posvećenost Ministarstva vanjskih poslova pružanju pomoći u cilju konkretizacije investicija u crnogorsku ekonomiju.


Ministarstvo vanjskih poslova