Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

 

Prijava zloupotrebe službenih vozila

 

Injac sa predsjednikom Slovenije Borutom Pahorom

Injac sa predsjednikom Slovenije Borutom Pahorom
Datum objave 21.04.2021 18:21 | Autor Biro za odnose sa javnošću MO | Izvor: Ministarstvo odbrane

Ispis Štampaj stranicu


Drugog dana zvanične posjete Republici Sloveniji, ministarka odbrane, prof. dr Olivera Injac, sastala se sa predsjednikom Republike Slovenije, Borutom Pahorom.
 
Ministarka Injac je istakla da današnji susret predstavlja susret među prijateljima, državama koje se dobro poznaju i na čiji kvalitet odnosa treba biti ponosan. Dodala je da je saradnja Crne Gore i Slovenije uvijek bila od izuzetnog značaja na putu ostvarivanja samostalnosti, kao i progresa u domenu NATO i evropskih integracija. Injac je naglasila da je Slovenija značajno doprinijela kvalitetu naših reformskih procesa, ističući i njenu ulogu za napredak regiona, imajući u vidu da je ta zemlja uzor i putokaz za države Zapadnog Balkana.

Predsjednik Pahor je ocijenio da se tradicionalno dobrosusjedski odnosi dvije države temelje na intenzivnom političkom dijalogu, zajedničkim vrijednostima i sadržajnoj saradnji u brojnim oblastima. Ukazao je i na očekivanje da će pregovori Crne Gore sa EU biti nastavljeni bržom dinamikom, te da će Crna Gora postati prva sljedeća članica Unije. U tom kontekstu, istakao je da će integracija Zapadnog Balkana biti u fokusu agende tokom njihovog predsjedavanja Savjetom EU, dodajući da možemo računati na političku i ekspertsku pomoć Slovenije.
 
Injac je pozdravila planirane prioritetne ciljeve Republike Slovenije tokom njenog predstojećeg predsjedavanja Savjetom Evropske unije koje će započeti u junu 2021. godine, a naročito definisane oblasti djelovanja na polju odbrane koje se odnose na saradnju sa Zapadnim Balkanom pod zajedničkim bezbjednosnim i odbrambenim inicijativama Evropske unije.

Ministarka Injac se sastala i sa predsjednikom slovenačkog parlamentarnog Odbora za odbranu Semom Bevkom i članovima Odbora. Na sastanku su razmijenjena mišljenja i stavovi o aktuelnoj političkoj, društvenoj i ekonomskoj situaciji u Crnoj Gori, Republici Sloveniji i regionu Zapadnog Balkana, kao i aktuelnim projektima saradnje dvije zemlje u oblasti odbrane.

mod

mod
 
Tokom zvanične posjete delegacije Ministarstva odbrane Crne Gore Republici Sloveniji upriličena je i posjeta Istorijskom vojnom parku u Pivci u okviru kojeg se nalazi i muzejski eksponat podmornice koju je Crna Gora donirala Republici Sloveniji 2011. godine. Tom prilikom, ministarka Injac i ministar Tonin svečano su otkrili spomen ploču povodom desetogodišnjice od donacije podmornice Sloveniji.

mod

© FOTO: Nebojša Tejić, Matija Sušnik i Ministrstvo za Obrambo RS