Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

 

Prijava zloupotrebe službenih vozila

 

Ministarka Borovinić Bojović sa delegacijom u posjeti Mađarskoj

Ministarka Borovinić Bojović sa delegacijom u posjeti Mađarskoj
Datum objave 22.04.2021 13:59 | Autor SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Ispis Štampaj stranicu


Ministarka zdravlja dr Jelena Borovinić Bojović, generalni sekretar Vlade Božo Milonjić i direktor Direktorata za digitalno zdravlje Aleksandar Sekulić borave u zvaničnoj posjeti Mađarskoj, gdje su danas imali sastanak sa ministrom ljudskih resursa Miklošom Kašlerom i njegovim saradnicima.

Resor koji predvodi Kašler je najobimniji u mađarskoj administraciji i obuhvata zdravlje, obrazovanje, kulturu, sport i socijalno staranje.

Teme sastanka delegacije dvije Vlade bila je prvenstveno pandemija koronavirusa i odgovor koji su Crna Gora i Mađarska pružile i pružaju na nju. Ministri su razmijenili iskustva i kao ljekari i kao čelni ljudi resora, razgovarali su o mjerama prevencije širenja virusa, protokolima liječenja bolesti COVID-19 i saznanjima o samom virusu i bolesti do kojih se do sada došlo. Značajna tema bila je i vakcinacija, od samog postupka nabavke vakcine, preko načina određivanja prioritetnih grupa do sprovođenja samog procesa.

Ministarka Borovinić Bojović predstavila je iskustva i trenutne izazove naše zemlje i zahvalila je mađarskom kolegi na dosadašnjoj pomoći koju je Mađarska uputila Crnoj Gori u vidu PCR testova, u najavljenoj donaciji respiratora, ali i na ostalim vidovima solidarnosti i podrške koji su ključni u aktuelnim vremenima.

Ministar Kašler izrazio je zadovoljstvo povodom posjete ministarke Borovinić Bojović i crnogorske delegacije. On je iznio mađarska iskustva u borbi sa virusom, ali i približio crnogorskoj delegaciji stav mađarske prilikom nabavke vakcine. Kao što je i poznato, Mađarska je veoma brzo po izbijanju pandemije poslala svoje stručnjake u Kinu i Rusiju da se uvjere u kvalitet izrade vakcina i odmah po dobijanju određene relevantne dokumentacije, opredijelila se da, pored evropskih, poruči vackine i iz ove dvije zemlje, iako evropski partneri inicijalno nijesu blagonaklono gledali na taj korak. Ministar Kašler je potvrdio da se taksv potez ispostavio kao krajnje ispravan i da je izvjesno da će ga slijediti i druge evropske zemlje.

Ministri Borovinić Bojović i Kašler na kraju su se saglasili da je najbolja vakcina ona koja je najprije dostupna, a da je vakcinacija jedini izlaz iz pandemije koja po prirodi ne poznaje granice.

Duboko uvjereni da će se svijet izboriti i sa ovim virusom, sagovornici su potvrdili da je neophodno nastaviti i dodatno ojačati saradnju i u ostalim oblastima zdravstva, ali i generalno na drugim bilateralnim nivoima.

Ministarka Borovinić Bojović zahvalila je ministru Kašleru i mađarskoj Vladi na gostoprimstvu, pružanju podrške u vremenu pandemije i izrazila uvjerenje da je ova posjeta crnogorske delegacija veliki i važan korak ka jačanju i unapređenju odnosa dviju zemalja. Prvi konkretan rezultat ove posjete naše delegacije biće veoma skoro razmatranje mađarske strane da relaksira načine ulaska putnika iz Crne Gore - kako crnogorskih, tako i mađarskih državljana i putnika uopšte koji ulaze iz naše zemlje.
  
Sastanku su prisustvovali i ambasador Crne Gore u Mađarskoj Aleksandar Moštrokol, savjetnica predsjednika Vlade i rukovoditeljka Službe za odnose s javnošću dr Andrijana Đordan, kao i prva sekretarka Ambasade Crne Gore u Mađarskoj Sanja Radulović.
    
SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE