Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

 

Prijava zloupotrebe službenih vozila

 

Ministarka Borovinić Bojović sa crnogorskim studentima u Mađarskoj: Od obrazovanja mladih naraštaja zavisi budućnost naše zemlje

Ministarka Borovinić Bojović sa crnogorskim studentima u Mađarskoj: Od obrazovanja mladih naraštaja zavisi budućnost naše zemlje
Datum objave 23.04.2021 13:24 | Autor SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Ispis Štampaj stranicu


Ministarka zdravlja dr Jelena Borovinić Bojović sa delegacijom, u okviru zvanične posjete Mađarskoj, susrela se sa predstavnicima studenata iz Crne Gore koji studiraju u ovoj zemlji.

U prostorijama naše ambasade u Budimpešti, ministarka Borovinić Bojović i ambasador Crne Gore u Mađarskoj Aleksandar Moštrokol sa saradnicima, u razgovoru sa našim studentima čuli su njihova iskustva i potrebe sa kojima se susreću.

Ministarka Borovinić Bojović kazala je studentima da joj je posebna čast što ima priliku da ih upozna i da direktno od njih čuje kako se odvija njihovo obrazovanje i život uopšte u ovoj zemlji. Mađarski univerziteti poznati su i visoko kotirani u svijetu, a naši studenti obrazuju se u različitim oblastima - međunarodnim odnosima, ekonomiji, elektrotehnici, medicini, farmaciji.

Ministarka je istakla da je obrazovanje od velike važnosti za život svakog pojedinca, ali je za cijelo crnogorsko društvo posebno važno obrazovanje mladih naraštaja od kojih direktno zavisi budućnost zemlje. Samim tim, istakla je, sastanak sa predstavnicima studenata podiže značaj ove zvanične posjete Mađarskoj.

Ministarka je posebno naglasila da će država uraditi sve da stvori uslove da se naši studenti koji se školuju van granica naše zemlje, vrate u Crnu Goru i ugrade stečena znanja i vještine u svoju zemlju.

Ambasador Moštrokol potvrdio je da Ambasada Crne Gore u Budimpešti od početka nastoji da našu zajednicu okuplja oko sebe i da ima intenzivan i stalan kontakt sa studentima. Postoji i mogućnost volontiranja u Ambasadi, a nova diplomatska misija imaće u nasljeđe da nastavi i ojača vezu sa studentskom zajednicom.

Naše akademce posebno je obradovala informacija da je, na inicijativu ministarke Borovinić Bojović, mađarska Vlada uzela u razmatranje priznavanje PCR testova urađenih u Crnoj Gori. Studenti su izrazili nadu da će priznavanje testova ubrzati i obnovu avio linije Budimpešta - Podgorica, koja je od velikog značaja za njihovu vezu sa porodicama i maticom. Takođe ih je zanimalo da li će Crna Gora izdavati potvrde o vakcinaciji protiv koronavirusa, na šta im je crnogorska delegacija objasnila da će svi vakcinisani u Crnoj Gori imati potvrdu sa QR kodom koja će jasno prikazivati vakcinalni status.

Studenti su sa ministarkom, delegacijom Vlade i predstavnicima Ambasade razgovarali uopšte o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji, digitalizaciji u zdravstvenom sistemu, mogućnostima pronalaženja mjesta u društvu po povratku u zemlju i drugim temama od njihovog i interesa.

Podsjećamo, krajem februara šefovi diplomatija Đorđe Radulović i Peter Sijarto su potpisali Memorandum o razumijevanju između Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta Crne Gore i Ministarstva vanjskih poslova i trgovine Mađarske o saradnji u okviru programa „Stipendium Hungaricum“ za period 2021-2023, koji će predstavljati bazu za mobilnost naših studenata, kao podsticaja za dalje jačanje prijateljskih veza naših naroda.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE