Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

 

Prijava zloupotrebe službenih vozila

 

Gorčević: Vlada posvećena poboljšanju položaja RE populacije

Gorčević: Vlada posvećena poboljšanju položaja RE populacije
Datum objave 23.04.2021 16:46 | Autor KABINET PREDSJEDNIKA VLADE CRNE GORE

Ispis Štampaj stranicu


Savjetnica predsjednika Vlade Maida Gorčević danas je učestvovala na webinaru koji je organizovao UNICEF na temu "Siromaštvo Roma". Na webinaru su govorili i regionalna savjetnica za socijalnu politiku UNICEF kancelarije za Evropu i Centralnu Aziju Pamela Dale, šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huan Santader, kao i predstavnici institucija, međunarodnih organizacija i nevladinog sektora.

Vladini planovi ogledaju se i u ciljevima sadržanim u Deklaraciji Partnera Zapadnog Balkana o Romima i proširenju EU kojom se obavezujemo na ostvarenje potpune ravnopravnosti i integraciju Roma u oblasti zapošljavanja, stanovanja, obrazovanja, zdravlja, upisa u matične knjige i nediskriminacije.

"Vlada Crne Gore će usvajanjem Strategije za socijalnu inkluziju Roma i Egipćana 2021-2025, posvećeno raditi na daljem poboljšanju života pripadnika ove zajednice, a zajedničkim snagama ćemo aktivno djelovati na daljem unapređenju položaja i stanja iste. Takođe, usvajanje Strategije od strane Vlade je samo prvi korak ka ostvarenju tog cilja.

U cilju unapređenja postojećeg stanja i položaja romske i egipćanske zajednice u Crnoj Gori, kao i ostvarivanja prava garantovanih Ustavom i drugim pravnim aktima, te borbe protiv svih oblika diskriminacije i segregacije, Crna Gora je u prethodnom periodu donijela i implementirala niz strateških dokumenata u ovoj oblasti. Rezultat su značajne ali nedovoljne promjene, jer se radi o izuzetno složenim pitanjima, koja su izazov i za mnoge zemlje EU i šire", istakla je Gorčević.

Strategija će biti usklađena sa Strateškim okvirom EU za jednakost, uključivanje i učestvovanje Roma 2020-2030. U tom smislu, borba protiv diskriminacije, anticiganizma i nekih njihovih manifestacija, poput društvene i ekonomske isključenosti Roma, biće ključni elementi ovog dokumenta. Strateški dokument će biti usklađen sa svim nacionalnim krovnim i sektorskim strategijama, kao i sa obavezama iz procesa pregovora Crne Gore sa Evropskom unijom i obavezama koje je Crna Gora preuzela na globalnom nivou, primarno u okviru sistema Ujedinjenih nacija (UN).

Gorčević je izjavila da Vlada planira jačanje međusektorske saradnje, odnosno saradnje između centralnog i nacionalnog nivoa. Za malu ekonomiju kakva je Crna Gora, za sprovođenje ovih politika neophodna je bolja koordinacija sa donatorima i podrška istih. U tom smislu, možemo razmatrati mogućnosti i dogovarati načine za održavanje periodičnih sastanaka sa donatorima, kako bi se uspostavili dodatni mehanizmi za realizaciju utvđenih ciljeva.

KABINET PREDSJEDNIKA VLADE CRNE GORE